Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

ΕΡΕΥΝΑ: Η στάση απέναντι στην παραδοσιακή μουσουλμανική ενδυμασία ανά τον κόσμο

8 Αυγούστου 2019

ΕΡΕΥΝΑ: Η στάση απέναντι στην παραδοσιακή μουσουλμανική ενδυμασία ανά τον κόσμο

Πόσο εύκολο είναι να φορούν οι Μουσουλμάνοι τα παραδοσιακά τους ρούχα; Η απάντηση διαφέρει από χώρα σε χώρα ανά την υφήλιο. Το Sputnik εστιάζει στο μουσουλμανικό dress code κάθε χώρας.
Κάθε χώρα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τους μουσουλμάνους. Εν μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων από ακραίους ισλαμιστές, άνοιξε μια ευρεία συζήτηση για τα μουσουλμανικά ενδύματα και το πλαίσιο οποίο αυτά μπορούν να φορεθούν.

Ορισμένες χώρες αναθεώρησαν πρόσφατα τη νομοθεσία τους για τις ενδυματολογικές επιλογές που πραγματοποιούν οι Μουσουλμάνοι.

Τα πιο βασικά ενδύματα είναι η μπούρκα, το νικάμπ και το χιτζάμπ.

Η μπούρκα είναι το γυναικείο μουσουλμανικό ένδυμα, καλύπτει σχεδόν όλο το πρόσωπο με ύφασμα εκτός από μια μικρή περιοχή γύρω από τα μάτια που καλύπτεται με ένα ημιδιαφανές ύφασμα. Πρόκειται για το βασικό στοιχείο της ολόσωμης εμφάνισης. Κάποιες χώρες της Ευρώπης τροποποίησαν τον κανονισμό τους για τη μπούρκα.

Το νικάμπ είναι το κεφαλομάντιλο που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτει και το πρόσωπο ενώ αφήνει έκθετα μόνο τα μάτια. Κάποιες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες απαγορεύουν το νικάμπ στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το χιτζάμπ, είναι η παραδοσιακή μαντίλα των μουσουλμάνων γυναικών, με την οποία καλύπτουν τα μαλλιά και τον λαιμό αφήνοντας ορατά ωστόσο, τα υπόλοιπα σημεία του προσώπου.

Μεταξύ άλλων μουσουλμανικών ενδυμάτων, υπάρχει και το Μπουρκίνι, το μουσουλμανικό μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα αλλά και τα άκρα, αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο.

Γράφημα του Sputnik παρουσιάζει αναλυτικά το ισχύον πλαίσιο του μουσουλμανικού κώδικα ένδυσης.

© Sputnik /

 

Πηγή: briefingnews.gr