Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Λεύκες Πάρου, ίσως το ομορφότερο παραδοσιακό χωριό του νησιού..EIKONEΣ

12 Αυγούστου 2019

Λεύκες Πάρου, ίσως το ομορφότερο παραδοσιακό χωριό του νησιού..EIKONEΣ

Αν και αρκετοί τουρίστες όταν επισκέπτονται την Πάρο απολαμβάνουν τα παραθαλάσσια χωριά του κυκλαδίτικου νησιού, υπάρχουν και κάποιοι που κοιτάνε προς τα «ορεινά» για να ανακαλύψουν και εκεί εκπληκτικές ομορφιές.

Το χωριό Λεύκες είναι το ορεινότερο χωριό της Πάρου, με άφθονο πράσινο. Πήρε το όνομά του από τις λεύκες που κυριαρχούσαν στην περιοχή και είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων- κι ας μην είναι παραθαλάσσιο.

Η ίδρυσή του τοποθετείται χρονικά στον 15ο αιώνα και μέχρι σήμερα έχει μερικούς από τους τελευταίους ανεμόμυλους που διασώζονται στο νησί. Το χωριό έχει πολλές εκκλησίες, αρκετές του 17ου αιώνα, με ξεχωριστή αυτή της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένη με παριανό μάρμαρο κι έχει εντυπωσιακά καμπαναριά.

Οι Λεύκες με τη γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική προσκαλούν τον επισκέπτη να βαδίσει στα γραφικά δρομάκια με τους ασπρισμένους αρμούς. Λουλουδιασμένες αυλές προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην κομψότητα του οικισμού. Κάντε μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο για να κάνετε ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο και στη ζωή των αρχών του 20ου αιώνα.

Κοντά στις Λεύκες βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της Πάρου, αυτή των Αγίων Πάντων, στα 755 μέτρα. Η θέα από την εκκλησία μένει αξέχαστη.

 

 

 

Πηγή: briefingnews.gr