Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

10 Κακές Συνήθειες που σας Κοστίζουν Χρήματα

7 Σεπτεμβρίου 2019

10 Κακές Συνήθειες που σας Κοστίζουν Χρήματα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ που «εξαφανίζονται» τα χρήματά σας κάθε μήνα; Εργάζεστε, πληρώνεστε, παρόλα αυτά νιώθετε πως, αφού πληρώσετε τους λογαριασμούς, ποτέ δεν μένουν αρκετά χρήματα στην τσέπη σας – τουλάχιστον όχι όσα θα θέλατε.

Η αλήθεια είναι πως τα χρήματά σας δεν τα ρουφάει κάποια μαύρη τρύπα, αλλά τα ξοδεύετε σε πράγματα που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει. Εκτιμάται, μάλιστα, πως το μέσο νοικοκυριό ξοδεύει περίπου το 10-15% του εισοδήματός του χωρίς να το καταλαβαίνει. Αν αναρωτιέστε πού, αυτή την απορία ερχόμαστε να σας λύσουμε:

 

1. Χρησιμοποιείτε ATM που δεν είναι της τράπεζάς σας. Μπορεί να βιάζεστε, η τράπεζά να μην είναι στον δρόμο σας και να θεωρείτε πως 1-2 ευρώ δεν είναι και πολλά. Με την πάροδο του χρόνου όμως μαζεύονται αρκετά. Είναι μια κακή συνήθεια που μπορείτε εύκολα να περιορίσετε.

 

2. Δεν κρατάτε λογαριασμό από τα ρέστα. Περνάτε τα διόδια, έχετε ρέστα σε ψιλά από το χαρτονόμισμα που δώσατε και τα αφήνετε στο αυτοκίνητο. Καθαρίζετε το σπίτι σας και βρίσκετε παντού ψιλά. Η συνήθεια αυτή δεν εξαφανίζει τα χρήματά σας, αν ωστόσο τα συγκεντρώνετε σε ένα σημείο θα δείτε πως θα καταλήξετε με δεκάδες ευρώ.

 

3. Αφήνετε το φαγητό να χαλάσει. Ίσως σας φαίνεται πως το κόστος δεν είναι μεγάλο, αλλά οι στατιστικές δεν έχουν την ίδια γνώμη. Το φαγητό που χαλάει κοστίζει. Προσπαθήστε να ψωνίζετε μόνο όσα τρόφιμα θα καταναλώσετε και προσέχετε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

 

4. Δεν εκμεταλλεύεστε κουπόνια και εκπτώσεις που μπορεί να έχετε σε προϊόντα. Είτε πρόκειται για την έκπτωση στην πίτσα που παραγγέλνετε, είτε για την έκπτωση στην βενζίνη σας το σίγουρο είναι πως αν ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τα κουπόνια σας ή οτιδήποτε άλλο θα σας εξασφαλίσει επιστροφή χρημάτων χάνετε εκατοντάδες ευρώ με το πέρασμα των χρόνων.

 

5. Έχετε πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω καθυστέρησης πληρωμής. Οι μικρές επιβαρύνσεις λόγω καθυστέρησης δεν είναι και τόσο σημαντικές, σωστά; Λάθος. Αν υπολογίσετε πόσα χρήματα μαζεύονται σε διάστημα 6 μηνών ίσως εκπλαγείτε. Είναι από τα πράγματα που οι περισσότεροι αγνοούμε λόγω βολής, αλλά καταλήγουμε να πληρώνουμε χωρίς λόγο περισσότερα χρήματα για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία.

 

6. Πληρώνετε συνδρομή για να είστε… αδρανή μέλη. Ναι, μιλάμε για τη συνδρομή του γυμναστηρίου που δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Ή τη συνδρομητική τηλεόραση που πάει παρέα με το σταθερό τηλέφωνο, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιείτε τα συγκεκριμένα κανάλια. Σταματήστε τις συνδρομές που δεν χρησιμοποιείτε και τα μηνιαία έσοδά σας θα αυξηθούν.

 

7. Ψωνίζετε «μάρκες». Παρόλο που είναι απόλυτα κατανοητό να ανακαλύψετε τα προϊόντα που σας ταιριάζουν μέσα από τη διαδικασία δοκιμής και σφάλματος, το πιθανότερο είναι πως αν αντικαταστήσετε μερικά από αυτά τα προϊόντα με μια πιο φθηνή εκδοχή τους δεν θα καταλάβετε καμιά διαφορά. Ή μάλλον θα καταλάβετε: στα χρήματά σας.

 

8. Πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Φυσικά θα σας κοστίσει αρχικά περισσότερο να βάλετε ένα φίλτρο στην βρύση σας, αλλά θα κάνετε απόσβεση αυτών των χρημάτων σε λίγους μόνο μήνες. Αφήστε που είναι πολύ πιο φιλικό για το περιβάλλον.

 

9. Δεν φουσκώνετε σωστά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας. Το ξέρουμε πως δεν σας έχει πει κανείς ποτέ πως το να φουσκώνετε σωστά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας θα κάνει οικονομία στην τσέπη σας. Ορίστε λοιπόν: σύμφωνα με το FuelEconomy.gov αν τα λάστιχά σας έχουν τη σωστή ποσότητα αέρα η κατανάλωση βενζίνης μπορεί να μειωθεί έως και 3.3%.

 

10. Αγοράζετε καφέδες απ’ έξω. Τα 2 ευρώ που πληρώνετε για τον διπλό cappuccino δεν ακούγονται και πολλά. Ας πούμε, όμως, ότι αγοράζετε καφέ 4 φορές την εβδομάδα. Σε διάστημα ενός έτους το ποσό που ξοδεύετε σε καφέδες είναι πάνω από – είστε έτοιμοι; – 400 ευρώ . Ποσό που μπορείτε εύκολα να εξοικονομήσετε αν φτιάχνετε καφέ στο σπίτι.

 

 

Πηγή: spirossoulis.com