Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ένα νέο, πιο γρήγορο Wi-Fi μόλις κυκλοφόρησε επίσημα

18 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα νέο, πιο γρήγορο Wi-Fi μόλις κυκλοφόρησε επίσημα

Όχι 6 χρονών (άλλωστε ηλικιακά είναι πολύ μεγαλύτερο) αλλά 6 σε αριθμό έκδοσης και έχει επίσημα κάνει το ντεμπούτο του αυτή την εβδομάδα.

Τι όμως ουσιαστικά σημαίνει αυτό; Ότι το Wi-Fi 6. θα προσφέρει στους χρήστες σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και καλύτερη ποιότητα – απόδοση σύνδεσης όταν βρίσκονται συνδεδεμένοι σε δίκτυο με πολλές συσκευές (π.χ. κοινόχρηστα δίκτυα WiFi  όπως χώρους εστίασης, βιβλιοθήκες, αεροδρόμια κλπ.) .

Συγκεκριμένα, η ταχύτητα σχεδόν θα τριπλασιαστεί (μέγιστο 9.6Gbps αντί 3.5Gbps) και οι συνδεδεμένες συσκευές θα λαμβάνουν μεγαλύτερα πακέτα δεδομένων με μιας όταν έρχεται η σειρά τους να εξυπηρετηθούν από το κοινόχρηστο δίκτυο. Επομένως, ο χρήστης θα εκλαμβάνει τα προαναφερθέντα ως “ταχύτερη και καλύτερη απόδοση” παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κοινόχρηστο δίκτυο ή αν έχουν πολλές συνδεδεμένες συσκευές στο δικό τους οικιακό ή επαγγελματικό δίκτυο WiFi.

Η πορεία του Wi-Fi

Όταν αναφερόμαστε στο Wi-Fi  εννοούμε ένα σύνολο πρωτοκόλλων ασύρματης δικτύωσης που βασίζονται στα πρότυπα IEEE 802.11. Αυτά τα πρότυπα έχουν περάσει από διάφορες μορφές περισσότερο από δύο δεκαετίες καθώς η προσπάθεια αυτή αρχίζει την δεκαετία του 1980.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 15 αναβαθμίσεις οι οποίες μας οδηγούν στην έκδοση      Wi-Fi 6. Αν χρησιμοποιείτε συστηματικά το Wi-Fi ίσως γνωρίζετε τις προηγούμενες γενιές της τεχνολογίας IEEE 802.11, όπως οι 802.11g και 802.11n, οι οποίες προηγήθηκαν του προτύπου 802.11n (Wi-Fi 4.) που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι από εμάς σήμερα στην Κύπρο.

Επειδή τα ονόματα αυτών των διαφόρων προτύπων 802.11 ήταν πάντοτε κάπως αόρατα, πέρυσι η Wi-Fi Alliance, η εμπορική οργάνωση που επιβλέπει και πιστοποιεί την τεχνολογία Wi-Fi, ανακοίνωσε μια νέα δομή ονομάτων.

Από τώρα και στο εξής, το προηγούμενο πρότυπο, το 802.11n, θα είναι γνωστό ως Wi-Fi 4. το ισχύον πρότυπο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, 802.11ac, θα ονομάζεται Wi-Fi 5. και το πρότυπο next-gen, το 802.11ax, το οποίο μόλις έγινε επίσημο, είναι το Wi-Fi 6.

Tι είναι σημαντικό στο Wi-Fi 6. από τεχνολογική άποψη;

H μετάβαση στο Wi-Fi 6. από το Wi-Fi 5. θα σας παρουσιάσει σημαντική αύξηση στις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, με θεωρητική ταχύτητα λήψης μέχρι 9,6 Gbps (gigabit ανά δευτερόλεπτο) σε σύγκριση με το 6.9 Gbps του Wi-Fi 5. Φυσικά, η αλλαγή αυτή θα γίνει αντιληπτή με την καθολική χρήση του Wi-Fi 6. από τους χρήστες οι οποίοι θα δουν τις ταχύτητες να αλλάξουν αισθητά.

Ένα άλλο πράγμα που μπορούμε να περιμένουμε είναι το πώς το Wi-Fi 6. θα παρέχει χωρητικότητα για περισσότερες συσκευές, με τεχνολογίες όπως η πολλαπλή πρόσβαση ορθογώνιας διαίρεσης συχνότητας (OFDMA) και η πολλαπλή έξοδος πολλαπλών εισόδων πολλαπλών χρηστών (MU-MIMO) που παρέχει ασύρματη σύνδεση έως και τέσσερις φορές περισσότερες συσκευές σε ένα μόνο δίκτυο.

Πότε το Wi-Fi 6. θα είναι διαθέσιμο;

Δεδομένου ότι η πιστοποίηση Wi-Fi 6. είναι πλέον επίσημα διαθέσιμη στους κατασκευαστές προϊόντων από αυτήν την εβδομάδα, δεν θα χρειαστεί το κοινό να περιμένει πολύ.

Νέες και επικείμενες συσκευές όπως το Samsung Galaxy Note 10 και το iPhone 11 της Apple υποστηρίζουν το Wi-Fi 6, όπως και το επερχόμενο Google Pixel 4, μαζί με νέους φορητούς υπολογιστές, tablet και άλλες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον.

Άρα οι χρήστες με την σταδιακή αλλαγή συσκευών τεχνολογίες ίσως χρειαστούν μήνες και χρόνια για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Wi-Fi 6. Παρόλα αυτά η τεχνολογία τρέχει και το  Wi-Fi 7. είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να βγει γύρω στο 2024.

 

Επιμέλεια κειμένου: Χριστιάνα Μανώλη

 

Πηγή: scinews.eu