Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Βρέθηκε η «Νέα Υόρκη της εποχής του Χαλκού»: Μια σημαντική ανακάλυψη που αλλάζει όσα γνωρίζαμε

10 Οκτωβρίου 2019

Βρέθηκε η «Νέα Υόρκη της εποχής του Χαλκού»: Μια σημαντική ανακάλυψη που αλλάζει όσα γνωρίζαμε

Tα ερείπια μιας μητρόπολης ηλικίας 5.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο βόρειο Ισραήλ. Όπως οι ίδιοι επεσήμαναν, η πόλη φιλοξενούσε περίπου 6.000 άτομα ενώ περιελάμβανε δρόμους, ναούς, ολόκληρες γειτονιές και καταστήματα.

Ένας ακόμη παλαιότερος οικισμός, που πιστεύεται ότι είναι 7.000 ετών, ανακαλύφθηκε κάτω από την πόλη.

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι δήλωσαν πως πρόκειται για την πιο σημαντική ανακάλυψη από εκείνη την εποχή.

Οι επικεφαλής της ανασκαφής μίλησαν για τη «Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του χαλκού», καθώς η πόλη είχε έκταση 647 στρεμμάτων και κατοικούσαν σ’ αυτή γύρω στα 6.000 άτομα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα ευρήματα αλλάζουν δραματικά όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιόδου αλλά και την αστικοποίηση του Ισραήλ», συμπλήρωσαν.

H Aρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων τόνισε παράλληλα πως η πόλη είναι γνωστή με την ονομασία Εσούρ. Στο χώρο εντοπίστηκαν περίπου 4 εκατομμύρια θραύσματα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ειδωλίων ανθρώπων και ζώων, κεραμικών και άλλων εργαλείων τα οποία προήλθαν από την Αίγυπτο.

Στην περιοχή επίσης βρέθηκαν καμμένα οστά ζώων τα οποία αποδεικνύουν πως εκεί πραγματοποιούνταν θυσίες. Οι κάτοικοι ζούσαν από τη γεωργία, έκαναν εμπόριο με διάφορες περιοχές και είχαν επαφές με άλλους πολιτισμούς.

Η ομάδα των αρχαιολόγων, που ανέλαβε την ανασκαφή, εργάστηκε για περισσότερα από 2,5 χρόνια με περισσότερους από 5.000 έφηβους και εθελοντές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr