Αφιερώματα

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ετος Μελίνας Μερκούρη και Αντώνη Σαμαράκη

22 Οκτωβρίου 2019

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ετος Μελίνας Μερκούρη και Αντώνη Σαμαράκη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη (EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ)

 

Ετος Μελίνας Μερκούρη κήρυξε πριν λίγες μέρες το 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού, έτος που τιμούμε έναν άλλον μεγάλο Έλληνα, τον Αντώνη Σαμαράκη.

Με αφορμή τα παραπάνω αφιερωματικά γεγονότα (σημειώνεται ότι το 2020 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Σαμαράκη), η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε  συνέντευξη Τύπου.

«Να θυμηθούμε με μία σύγχρονη λογική όλα όσα σχετίζονται με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία υπήρξε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού», δήλωσε η κ. Μενδώνη με αφορμή το Έτος Μελίνας Μερκούρη, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη δημιουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ), που ήταν μία πρωτοβουλία της Μελίνας.

«Η σύλληψη της Μελίνας για τα ΔΗΠΕΘΕ ήταν τότε πρωτοποριακή, σήμερα οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουν να επιτελούν έναν τέτοιον ρόλο», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα ίδια τα ΔΗΠΕΘΕ, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα πρέπει να καταλήξει «ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο που θα συντηρήσει και θα προσδώσει δυναμική στα θέατρα για τα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενη στα Γλυπτά του Παρθενώνα, ένα θέμα άμεσα συνυφασμένο με τη Μελίνα, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι το 2020, με την αφορμή μίας έκδοσης η οποία αφορά το συνέδριο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Απρίλιο και για την οποία τώρα δουλεύουν στελέχη της ΠτΔ με το ΥΠΠΟ, «θα υπάρξει μία κινητοποίηση και μία πρόσκληση των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί σε όλον τον κόσμο, να έρθουν στην Ελλάδα και να συζητήσουμε μαζί την πολιτική και τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν για το θέμα αυτό».

 

Πηγή: ekirikas.com