Γενικά Θέματα

Ιστορική απόφαση: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Γενοκτονία των Αρμενίων- Αναφορά και στους Έλληνες

30 Οκτωβρίου 2019

Ιστορική απόφαση: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Γενοκτονία των Αρμενίων- Αναφορά και στους Έλληνες

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Αρμενίων, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία. Σχετικά με τους Έλληνες και τους Ασσύριους δεν χρησιμοποιείται η λέξη «αναγνώριση», εντούτοις γίνεται λόγος  για τη στήριξη των επιζώντων της Γενοκτονίας εναντίον Ελλήνων, Ασσυρίων και άλλων Χριστιανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Συνολικά 405 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος «H.Res.296», το οποίο αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Από τους παρόντες βουλευτές μόνο 11 ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τρεις ψήφισαν παρών.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα (S. Res. 150). Εκτός από την αρμενική διασπορά, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή την ιστορική εξέλιξη ενεργοποιήθηκαν και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και οι εταιρείες λόμπι που εργάζονται για την Άγκυρα προσπάθησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να μπλοκάρουν το κείμενο προτού κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Πηγή: iellada.gr