Θεολογία και Ζωή

Και στην Ταϊβάν, η Ορθοδοξία…

30 Οκτωβρίου 2019

Και στην Ταϊβάν, η Ορθοδοξία…

Taiwan 01

Αδελφοί μου,

Σας ευχαριστώ που δεν με εγκαταλείπετε Με συγκινεί βαθύτατα ή συμπαράσταση σας. Δεν ξέρω πως να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.

Ευχαριστώ γιατί παρά τις δυσκολίες, που ξέρω και καταλαβαίνω ότι αντιμετωπίζετε, μας βοηθάτε ακόμα. Αισθάνομαι μεγάλη ηθική υποστήριξη, που κάποιος καταλαβαίνει την σημασία της Ιεραποστολής στον αχανή χώρο της Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα της Κίνας, χώρο εγκαταλελειμμένο και αγνοημένο από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή η συμπαράσταση του Ιεραποστολικού σας Συνδέσμου μου δίνει ελπίδες ότι και μετά τον θάνατό μου, το μικρό φυτό που μαζί φυτέψαμε θα γίνει τεράστιο δένδρο. Μ΄ αυτό το όνειρο ζω και ξέρω πως είναι και δικό σας όνειρο.

Έχω πολύ καιρό να σας ενημερώσω για το έργο έδώ, διότι είχα πάρα πολλή δουλειά αλλά και προβλήματα με την υγεία μου.

Καταρχήν να σας μιλήσω για την Έκθεση Βιβλίου. Φέτος πήραμε διπλάσιο χώρο και με την κλήρωση που γίνεται για την θέση όπου θα στηθεί το περίπτερο βρεθήκαμε σε γωνία.

Taiwan 02

Φέτος σκεφτήκαμε να προβάλλουμε περισσότερο το διαδικτυακό θεολογικό σεμινάριο και την διαδικτυακή μελέτη Αγίας Γραφής, που κάνουμε κάθε Παρασκευή στις 7.30 μ.μ και κάθε Κυριακή στις 2.30 μ.μ

Έκτος άπό την σχετική διακόσμηση, για να γίνει πιο ελκυστικός ο χώρος, αγοράσαμε σε πολύ χαμηλή τιμή (370€) μία οθόνη 37 ιντσών. Είχαμε τρεις υπολογιστές που παρουσίαζαν τα μαθήματα μελέτης Αγίας Γραφής που είχαμε μαγνητοσκοπήσει. Η οθόνη τραβούσε αμέσως την προσοχή των επισκεπτών από μακριά λόγω και του μεγέθους της αλλά και του δυνατού ήχου. Στην οθόνη προβαλλόταν το κείμενο του Ευαγγελίου στα ελληνικά, αγγλικά και κινεζικά.

Οι άνθρωποι κοντοστέκονταν, ρωτούσαν τί παρουσιάζει η οθόνη και η ιθαγενής συνεργάτιδα μας, η Πελαγία, με ιεραποστολικό ζήλο τους εξηγούσε, τους έδινε φυλλάδια και βιβλία. Εδώ πρέπει να σας πω κάτι περίεργο: Οι Κινέζοι «τρελαίνονται» να μάθουν αγγλικά. Στέλνουν τα παιδιά τους σε αγγλικά Νηπιαγωγεία από δύο χρονών για να μάθουν να μιλάνε αγγλικά. Για τον ίδιο λόγο πηγαίνουν σε εκκλησίες όπου η λατρεία και το κήρυγμα γίνονται στα αγγλικά. Και η Πελαγία έτσι πρωτάρχισε Την έστειλε η μητέρα της σε προτεσταντική εκκλησία για να μάθει αγγλικά Αυτό το παράξενο των Κινέζων, λοιπόν, προσπαθήσαμε να το εκμεταλλευτούμε. Στην οθόνη προβαλλόταν το Ευαγγέλιο στα αγγλικά, εγώ μιλούσα αγγλικά σ΄ όποιον ενδιαφερόταν και η Πελαγία αναλάμβανε όσους μιλούσαν κινεζικά. Πιστεύουμε ότι μ΄ αυτήν την προσπάθεια στο μέλλον θα έχουμε περισσότερους που θα συμμετέχουν στην διαδικτυακή μελέτη της Αγίας Γραφής.

Taiwan 03

Στην Έκθεση μας βοήθησε και ο κ. Μυστακίδης από την Πάτρα, που μας έχει βοηθήσει τεχνικά πολλές φορές, και ήταν κοντά μας για μία εβδομάδα.

Όπωσδήποτε η παρουσία μας φέτος έγινε πιο αποδεκτή. Πέρυσι μας έβλεπαν με επιφύλαξη, Ίσως με φόβο Μας αντιμετώπιζαν όπως εμείς θα αντιμετωπίζαμε ένα βουδιστικό περίπτερο σε ελληνική έκθεση. Φέτος όμως είχαμε περισσότερους επισκέπτες που ζητούσαν να συζητήσουν μαζί μας. Αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες που πέρασαν όλο και κάτι συγκράτησαν. Μία εικόνα μένει για χρόνια στην μνήμη. Πιστεύω πως στην 3η ή 4η Έκθεση που θα συμμετέχουμε δεν θα τους φαινόμαστε πια παράξενοι.

Taiwan 04

Τα βιβλία που εκδώσαμε στα κινεζικά φέτος είναι:

α) «Η θέωσις», Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη.

β) «Το προπατορικό αμάρτημα», π. Ιωάννου Ρωμανίδου.

γ) «Παραδόσεις δογματικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου Ζηζιούλα.

δ) «Από το προσωπείο εις το πρόσωπον, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου Ζηζιούλα.

Το βιβλίο που είχαμε εκδώσει πρόπερσι, «Ιστορία (σύντομη) της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μας το ζήτησε ο διευθυντής του Θεολογικού Κολεγίου όπου διδάσκω, για να το χρησιμοποιήσει ως διδακτικό εγχειρίδιο Ιστορίας για τους φοιτητές του. Ζήτησε 50 βιβλία, που φυσικά του τα δώσαμε δωρεάν. Μ΄ αυτήν την ευκαιρία σκεφτήκαμε να εκδώσουμε σε έντυπη (βιβλίο) και σε ηλεκτρονική μορφή (CD) τα μαθήματα που διδάσκω σε διάφορα Κολέγια. Θα αρχίσουμε με το βιβλίο «Ορθόδοξη Πνευματικότης».

Κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο μας συνέβη και ένα «παράξενο» γεγονός. Θα θυμάστε ίσως τον προτεστάντη Κινέζο που με βοήθησε τόσο πολύ να τακτοποιήσω το θέμα της νομιμοποιήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πριν τρία χρόνια αυτός ο άνθρωπος είχε έρθει στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Καλύμνου. Πέρυσι ο Σεβασμιώτατος μου έδωσε να του φέρω ένα μπουκαλάκι αγιασμένο λάδι από τον Άγιο Νεκτάριο. Πριν λίγο καιρό ο Κινέζος μου ανέφερε το εξής γεγονός: Ένα γνωστό του παιδάκι υπέφερε από ολικό έκζεμα και οι γιατροί δεν του έδιναν καμία ελπίδα για θεραπεία. Αυτός έδωσε το λαδάκι του Αγίου Νεκταρίου και άλειψαν μ΄ αυτό το παιδί. Το έκζεμα εξαφανίστηκε. Τότε ό Κινέζος μου ζήτησε αν έχω κι άλλο απ΄ αυτό το λάδι ή αν μπορώ να ευλογήσω πολύ λάδι για… θεραπείες (έτσι σκέφτονται πάντα οι Κινέζοι). Προσπάθησα να του εξηγήσω πως έχουν αυτά τα πράγματα στην Ορθόδοξη πίστη. Παρ΄ όλο όμως που φάνηκε πώς κατάλαβε, επέμενε. Έτσι το βράδυ της κινέζικης πρωτοχρονιάς ήρθε με την οικογένεια του να τον ευλογήσω για τον καινούργιο χρόνο και έφερε μαζί του κι ένα λίτρο λάδι να το ευλογήσω!!! Το ευλόγησα τελετουργικά, ώστε να του μείνει στη μνήμη, έβαλα μέσα και λαδάκι από την αγία Αναστασία και του είπα να σταυρώνει στο όνομα του Χριστού.

Taiwan 05

Ποιος ξέρει τί θα δείξει ο Θεός!

Τις τελευταίες μέρες μέσα στα τρεχάματα μου επισκέφτηκα και το Ψυχιατρείο της πόλεως (όχι για μένα προς το παρόν!). Νοσηλεύεται εκεί ο αδελφός μιας κοπέλας που έχω βαπτίσει, διότι έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Στην Ταϊβάν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αυτοκτονίες. Περίπου 25.000 νέοι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Αυτό μας έδωσε την αφορμή να ανοίξουμε νέα ίστοσελίδα με θέμα την αξία της ζωής (www.theology.tw).

Αυτό το διάστημα αρχίζουν τα μαθήματα στα τρία Θεολογικά Κολέγια όπου είμαι καλεσμένος για διδασκαλία. Επίσης από τον Μάρτιο αρχίζουμε να παραδίδουμε μαθήματα στο διαδικτυακό Θεολογικό Σεμινάριο δύο φορές την εβδομάδα. Τα θέματα θα είναι:

α) Ορθόδοξη πνευματικότητα, το οποίο διδάσκω εγώ.

β) Εικόνες: τέχνη και ερμηνεία, το οποίο διδάσκει η Πελαγία.

Επειδή ως Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχουμε σχολείο, αλλά ούτε ανθρώπους να διδάξουν στα υπάρχοντα σχολεία, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας είναι αυτή η διαδικτυακή σχολή που προσπαθούμε να οργανώσουμε. Αν δεν έχεις σχολείο, δεν μπορείς να βγάλεις στελέχη και πάνω απ΄ όλα η Ιεραποστολή θέλει στελέχη. Γι΄ αυτό ξενυχτούμε και διαθέτουμε τα χρήματα που μας εξασφαλίζετε για αγορά προγραμμάτων και γενικά για την τεχνική υποστήριξη της Ιεραποστολικής μας προσπάθειας.

Για μία ακόμη φορά θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που δεν με εγκαταλείπετε. Δυστυχώς πολλοί παλιοί γνωστοί, για διάφορους λόγους ο καθένας, δεν μας συμπαραστάθηκαν. Πικραίνομαι, αλλά δεν τους κρατώ κακία, ο Θεός ξέρει τα βαθύτερα.

Σας ευχαριστώ που μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας το όραμα για μια Ορθόδοξη Κίνα, για μια Ορθόδοξη Άπω Ανατολή.

Με ευγνωμοσύνη π. Ιωνάς

 

Πηγή: π. Ιωνά, Ή Ορθοδοξία δίνει ελπίδα στην Άπω Ανατολή, Περιοδικό Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», Αρ. Φύλ. 72, σελ. 232-235, Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος-Μάρτιος 2008

 

Διακόνημα: Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν το έργο της εξωτερικής Ιεραποστολής στην Ταϊβάν μπορούν να καταθέσουν την βοήθειά τους σε ένα από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς του Συνδέσμου Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»:

 

Εθνική Τράπεζα: 235-296004-49

Alpha Bank: 479-002101-029168

Τράπεζα Πειραιώς: 5231-013724-415