Οικολογία & Κλιματική Κρίση, Αρχιτεκτονική & Περιβάλλον (χλωρίδα-πανίδα)

Δίχτυα γεμάτα με ψάρια αλλά και πλαστικό βγάζουν οι τράτες στο Αιγαίο

13 Νοεμβρίου 2019

Δίχτυα γεμάτα με ψάρια αλλά και πλαστικό βγάζουν οι τράτες στο Αιγαίο

Φωτ. αρχείου: Οικολόγοι δύτες συλλέγουν σκουπίδια από το βυθό των ελληνικών θαλασσών (Vassilis Tsiairis/Aegean Rebreath via AP)

Δίχτυα φορτωμένα με ψάρια, αλλά και με κάθε λογής πλαστικό, ακόμη και με… τσιμεντόλιθους, ανεβάζουν οι επαγγελματίες αλιείς της μηχανότρατας καταδεικνύοντας το πρόβλημα με την εναπόθεση κάθε λογής απορριμμάτων, στον πυθμένα της θάλασσας, τον οποίο σαρώνουν σε βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα.

Πρόκειται για τα ενδεικτικά αποτελέσματα καταγραφής από τις ψαριές οκτώ αλιέων μηχανότρατας σε Μηχανιώνα και Καβάλα, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «fishing for litter» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη και αφορά στην συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων.

Οπως αποκαλύπτει στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» η υπεύθυνη του προγράμματος, Χριστίνα Κονταξή, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η καταγραφή από τους αλιείς, «ψαρεύτηκαν» 800 κιλά πλαστικά και αρκετοί τσιμεντόλιθοι, βάρος 12 κιλών ο καθένας!

«Στα δίχτυα που μπορεί να σαρώσουν χιλιάδες μέτρα, βρέθηκαν πλαστικά από αλιευτικά κυρίως εργαλεία, όπως δοχεία, μπιτόνια, κουβάδες, βαρέλια, σχοινιά που προέρχονται και από θερμοκήπια αγροτών ακόμη και τσιμεντόλιθοι με σχοινιά που χρησιμοποιούνται από άλλους αλιείς (γρι – γρι) και δεν τα μαζεύουν, οπότε οι τράτες τα ανεβάζουν απάνω», εξηγεί η κ. Κονταξή.

 

Πηγή: ekirikas.com