Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σιβηρία: Bρέθηκε κουτάβι από την Εποχή των Παγετώνων – Και η σορός του ήταν ακόμα διατηρημένη

7 Δεκεμβρίου 2019

Σιβηρία: Bρέθηκε κουτάβι από την Εποχή των Παγετώνων – Και η σορός του ήταν ακόμα διατηρημένη

Ένα «αρχαίο» κουτάβι 18.000 ετών ανακάλυψε μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων που αναζητούσε πολύτιμους χαυλιόδοντες προϊστορικών μαμούθ στη Σιβηρία. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η σορός του είχε διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, με την γούνα και την μύτη του να θυμίζουν ταριχευμένο ζώο.

 

Το εύρημα θα βοηθήσει τους ερευνητές να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τους εξημερωμένους σκύλους.

Οι επιστήμονες αυτή την ώρα πραγματοποιούν τεστ DNA στο ζώο, προκειμένου να εξακριβώσουν αν πρόκειται για τον αρχαιότερο σκύλο που έχει βρεθεί, για κάποιο είδος λύκου ή κάτι άλλο.

Η ερευνήτρια Λοβ Νταλέν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Στοκχόλμης που πραγματοποίησε την πρώτη ανάλυση ανέφερε πως «υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε αν πρόκειται για σκύλο ή λύκο. Το γεγονός ότι δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα είναι εντυπωσιακό από μόνο του».
Julia Charnley@JuliaCharnley

The 18,000-year-old pup nicknamed Dogor – a pun on ‘dog or wolf’ – was found in the summer of 2018 and has been studied since then by Love Dalén and Dave Stanton, 34. They… https://metro.co.uk/2019/11/27/ice-age-puppy-found-18000-years-buried-permafrost-11224528/?ito=social …

Ice Age ‘puppy’ is found after 18,000 years buried in the permafrost
It has been nicknamed Dogor – a pun on whether it is a dog or a wolf.

metro.co.uk

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξελικτικών βιολόγων, ο γονιδιακός διαχωρισμός των λύκων από τους σκύλους έγινε κάπου ανάμεσα στο 40.000π.Χ και το 15.000 π.Χ. «

«Μιλάμε για ένα χρονικό σημείο και για ένα δείγμα κοντά σε αυτή την περίοδο. Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα», σημείωσε η καθηγήτρια.

Η Ντάλεν ανέφερε επίσης πως είναι συναρπαστικό να προχωράς σε τέτοιες μελέτες και να ανακαλύπτεις κάτι καινούριο.

«Είναι εξαιρετικό το συναίσθημα να νιώθεις πως μπορείς να συνεισφέρεις στην εξέλιξη της επιστήμης. Πολλές φορές αισθάνομαι αρκετά εκνευρισμένη όταν βγαίνω από το εργαστήριο και αρκετές φορές δεν θα ήθελα να τελειώσει», συμπλήρωσε.

Ο Σεργκέι Φεντόροφ, που είναι 58 ετών, και τράβηξε τις απίστευτες φωτογραφίες του κουταβιού συνεχίζει τις εργασίες του για την αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών όσον αφορά το εύρημα.

Ο ίδιος εξήγησε πως αφαίρεσε προσεκτικά τη βρωμιά που είχε συγκεντρωθεί στη γούνα του ζώου για να ξεκινήσει τη μελέτη. «Είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα να βλέπεις και να αγγίζεις την ιστορία της γης».

Ο ερευνητής είπε παράλληλα πως η γούνα του τετράποδου ήταν εξαιρετικά σπάνια για τα ζώα εκείνης της περιόδου.

 

 

(Με πληροφορίες από Metro)
Πηγή: huffingtonpost.gr