Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πρωτοχρονιά στην Ήπειρο με αναμμένα πουρνάρια και παιχνίδια με καρύδια

31 Δεκεμβρίου 2019

Πρωτοχρονιά στην Ήπειρο με αναμμένα πουρνάρια και παιχνίδια με καρύδια

hpeiros-660

Ενδιαφέροντα ήθη και παραδόσεις για τη αλλαγή του χρόνου, έχει και η Ήπειρος με κυρίαρχα έθιμα το αναμμένο πουρνάρι και το παιχνίδι των παιδιών με τα καρύδια.

Αναμμένο πουρνάρι: Όπως υποστηρίζουν στην Ήπειρο, όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν οι βοσκοί να προσκυνήσουν, έφτιαξαν δάδες από ξερά πουρνάρια για να βρουν το δρόμο μέσα στη νύχτα. Έτσι, κυρίως στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα, για να ευχηθεί, πρέπει να κρατά ένα κλαρί πουρνάρι, που να σιγοκαίει. Παραλλαγή αυτού του εθίμου, εμφανίζεται στα Ιωάννινα, όπου οι επισκέπτες μπαίνουν κρατώντας μία χούφτα δαφνόφυλλα και τα πετούν στο τζάκι του σπιτιού λέγοντας ευχές.

Τα καρύδια: Το παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι παίζεται τις μέρες των γιορτών, κυρίως στην Ήπειρο, με τα καρύδια που περίσσεψαν από τις βασιλοκουλούρες και τα χριστόψωμα. Πρώτα χαράζουν στο χώμα μια ευθεία γραμμή και στη συνέχεια πάνω σ’ αυτή, τοποθετούν καρύδια στη σειρά. Μετά, ο κάθε παίκτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή των καρυδιών, σημαδεύει σκυφτός και όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να βγουν από τη γραμμή όλα τα καρύδια.

 

Πηγή: iefimerida.gr