Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σύλληψη και έκδοση της Ελένης Θεοχάρους ζητά το Αζερμπαϊτζάν από Κ.Δ.

25 Ιανουαρίου 2020

Σύλληψη και έκδοση της Ελένης Θεοχάρους ζητά το Αζερμπαϊτζάν από Κ.Δ.

Την σύλληψη και έκδοση της πρώην ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους, από την Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησαν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Sigmalive, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αιτήθηκαν επισήμως από την Κυπριακή Κυβέρνηση την σύλληψη και έκδοση της κας Θεοχάρους για αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια . Όπως πληροφορείται  το SigmaLive η Κυβέρνηση απέρριψε το σχετικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι από το  2015 υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον της Προέδρου της Αλληλεγγύης,  το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η αφορμή πίσω από το αίτημα των Αζέρων είναι «η παράνομη είσοδος της στο Αζερμπαϊτζάν» και ο εμπρηστικός της ρόλος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το 2017 το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν με σχετικό αίτημα στην Ιντερπόλ ζήτησε ξανά την σύλληψη της Ελένης Θεοχάρους.

Η «μαύρη λίστα» του Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί την είσοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της Αρμενίας παραβίαση των νόμων του σχετικά με την έκδοση VISA. Έτσι, οι πολίτες άλλων χωρών που επισκέπτονται το Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγράφονται σε μια «μαύρη λίστα» και αποκτούν την ταμπέλα persona non grata από το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Η λίστα του 2017 αυτή συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 450 πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αναλυτές και καλλιτέχνες από 41 χώρες εκ των οποίων 2 Έλληνες και 3 ελληνικής καταγωγής.

 

Πηγή: sigmalive.com