Θεολογία και Ζωή

Ερευνάτε! Ερευνάτε!

17 Φεβρουαρίου 2020

Ερευνάτε! Ερευνάτε!

Σήμερα ο Γέροντάς μου, ο π. Βαρσανούφιος μας είπε σχετικά για το ευαγγέλιο και την πίστη, τα εξής:

Χωρίς την πίστη σε κάτι ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατορθώσει τίποτα.

Παράδειγμα:

Ένας άνθρωπος θέλει να γίνει γιατρός. Το θέλει, επειδή πιστεύει στην ιατρική. Και ο κάθε επιστήμονας γίνεται αυτό που είναι επειδή πίστεψε στην επιστήμη του. Το ίδιο γίνεται παντού και σε όλα. Κάτι το ανάλογο, λοιπόν, συμβαίνει και στη χριστιανική ζωή. Είναι απαραίτητο, πρώτα ο άνθρωπος να έχει πιστέψει στο Θεό· στο Χριστό· και στο ευαγγέλιο. Μετά θα αγωνιστεί! Μερικοί λένε:

-Εγώ, δεν πιστεύω γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις. Ενώ, αντίθετα, η επιστήμη στηρίζεται σε αποδείξεις. Και γι’ αυτό εγώ την πιστεύω και την παραδέχομαι.

Τί τους απαντάμε;

* * *

-Πριν απορρίψεις κάτι, οφείλεις πρώτα να το εξετάσεις, να δεις: στέκει; Ο ευαγγελιστής Ιωάννης λέγει: «δοκιμάζετε τα πνεύματα» (Α’ Ιωαν. 4,1). Αυτό σημαίνει: Θέλεις να βρεις την αλήθεια; Θέλεις να μάθεις από πρώτο χέρι, αν είναι αληθινά τα λόγια του Χρίστου: «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι… μακάριοι οι πραείς…»; Κάμε τα πράξη. «Δοκίμασε τα». Για να το διαπιστώσεις από μόνος σου. Αν αυτό δεν το κάμεις, δεν έχεις το δικαίωμα να τα απορρίπτεις. Και, πολύ περισσότερο, δεν μπορείς να λες ότι το ευαγγέλιο λέγει ανοησίες.

Δυστυχώς, τώρα έτσι σκέπτονται και έτσι ενεργούν πολλοί. Όμως. Τη φοβερή ημέρα της Κρίσεως, ο Χριστός θα τους ερωτήσει: Διαβάσατε ποτέ το ευαγγέλιο μου. Στην ερώτηση αυτή χωρούν μόνο τρεις απαντήσεις:

* Όχι, δεν το διάβασα.

* Το ξεφύλλισα.

* Το διάβασα μεν, αλλά δεν το κατάλαβα.

* * *

Στους πρώτους ο Χριστός θα πει:

Και ποιος σας απαγόρευσε να το διαβάσετε; Απεναντίας είχατε την εντολή και την προτροπή μου «ερευνάτε τας γραφάς». Το ίδιο θα πει και στους δεύτερους. Στους τρίτους θα πει: Αφού δεν το καταλαβαίνατε γιατί δεν ερωτούσατε;

Και τότε θα κλείσει κάθε στόμα. Γιατί δεν θα χωράει καμιά απολύτως δικαιολογία. Και καμιά πρόφαση.

 

Πηγή: Οσίου Στάρετς Νίκωνος  «Ημερολόγιο» 15/1/1908, Μετάφραση αρχιμ. Άλκνσων Μιχαήλ.