Γαστρονομία

Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα

19 Φεβρουαρίου 2020

Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης Food Styling: Elena Jeffrey

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey

    • Μερίδες : 6
    • Χρόνος προετοιμασίας : 25m
    • Χρόνος ψησίματος : 60m

 

Παραδοσιακό φαγητό της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης, με πλούσιες γεύσεις της ελληνικής υπαίθρου.

 

 

Υλικά

  • 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 1 κιλό χόρτα άγρια και αρωματικά (ραδίκια, ζοχοί, σταμναγκάθι, καυκαλήθρα, μυρώνια, κ.λπ.), πλυμένα και χοντροκομμένα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι καλό παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγη τριμμένη πιπεριά κόκκινη, καυτερή (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα φασόλια για 2 λεπτά και τα σουρώνετε. Τα ξαναβάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Βήμα 2

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα φασόλια, με όσο νερό χρειάζεται να γίνει το φαγητό ζουμερό. Ανακατεύετε το φαγητό προσεκτικά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμη.

Βήμα 4

Σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί.

Συνταγή: Γεωργία Κοφινά

Πηγή:  olivemagazine.gr