Επιστήμες, Τέχνες & ΠολιτισμόςΥγεία και ιατρικά θέματα

Πρώτη παγκοσμίως, κατ’ αναλογία πληθυσμού, η Κύπρος, στα τεστ κορωνοϊού

5 Απριλίου 2020

Πρώτη παγκοσμίως, κατ’ αναλογία πληθυσμού, η Κύπρος, στα τεστ κορωνοϊού

Ο αριθμός των δειγμάτων που διεκπεραιώνεται καθημερινά για την ανίχνευση του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ), είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως σε σχέση πάντα με τον πληθυσμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκτελεστικός Ιατρικός του Διευθυντής, Λεωνίδας Φυλακτού.

Οπως ανέφερε, ωστόσο, λόγω του περιορισμένου αριθμού αποθεμάτων αναλωσίμων που έχουν όλες οι χώρες, κι όχι μόνο η Κύπρος, «το τεστ πρέπει να γίνεται με φειδώ και να δούμε ποιοι θα το κάνουν». Προς το παρόν, τόνισε, έχουμε αποθέματα αναλωσίμων για τη διενέργεια των εξετάσεων και δεν τίθεται θέμα.

Είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν διεκπεραιωθεί πέραν των 7.000 εξετάσεων, ενώ η ροή των δειγμάτων που φθάνουν στο Ινστιτούτο είναι συνεχής. «Ο,τι μας στέλνει το Υπουργείο Υγείας, εμείς το διεκπεραιώνουμε κι αυτός ο όγκος είναι περίπου 400-500 εξετάσεις την ημέρα. Οι αριθμοί μας συγκρίνονται πολύ υψηλά, σε παγκόσμια βάση, σε σχέση με τον πληθυσμό», είπε.

Ενας νέος θάνατος, λόγω κορωνοϊού, καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε οκτώ. Πρόκειται για άνδρα 83 χρόνων.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανέρχονται στα 32, εκ των οποίων τα 13 προέκυψαν από ιχνηλάτιση. Τέσσερα κρούσματα αφορούν προσωπικό των βρετανικών Βάσεων. Διερευνάται το ιστορικό 15 κρουσμάτων. Κατόπιν τούτου το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στους 262.

Στα ευχάριστα της ημέρας περιλαμβάνεται η ανακοίνωση ότι εγκυμονούσα γυναίκα, επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, γέννησε, στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας, με καισσαρική τομή.

 

Πηγή: ekirikas.com