Ορθόδοξη πίστη

Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων (βιογραφικό & η θαυματουργική θεραπεία του)

14 Μαΐου 2020

Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων (βιογραφικό & η θαυματουργική θεραπεία του)

Παντελεήμων

Η ανάρωση του Σεβασμιωτάτου Παντελεήμωνος (πατήστε εδώ)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αντινόης κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ (κατά κόσμον Γεώργιος Λαμπαδάριος) γεννήθηκε στη νήσο Κάλυμνο της Δωδεκανήσου στις 14 Μαϊου 1955. Με τους γονείς του, Παντελή και Καλλιόπη, μετανάστευσε το 1958 στις Η.Π.Α., όπου έμεινε ως το 1968. Έλαβε την Αμερικανική ιθαγένεια το 1966. Τον Σεπτέμβριο του 1968 επέστρεψε στην Ελλάδα και παρηκολούθησε το Νικηφόρειο Γυμνάσιο Αρρένων Καλύμνου, απ’ όπου και έλαβε το απολυτήριο του εξαταξίου Γυμνασίου το 1974. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, απ’ όπου απεφοίτησε το 1976.

Το 1975 χειροθετήθηκε μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Τσούκο (σημερινό Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας) και μετονομάζεται Ευθύμιος. Στις 20 Μαϊου 1980, γιορτή του Αγίου Πνεύματος, χειροτονείται Διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ισίδωρο Αηδονόπουλο και στις 6 Δεκεμβρίου 1983 προχειρίζεται στο βαθμό του Πρεσβυτέρου λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Νεκτάριο Χατζημιχάλη.

Μεταξύ των ετών 1984-1985 προσβλήθηκε από την σοβαρά ασθένεια μεταστατικού καρκίνου του νωτιαίου μυελού που προκάλεσε την πλήρη παραλυσία των κάτω άκρων. Νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» στην Αθήνα. Οι θεράποντες ιατροί ήσαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κρασανάκης, Νευροχειρούργος, και Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Παθολόγος-Ογκολόγος και σήμερα Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός». Προϊσταμενή Νοσοκόμα την περίοδο εκείνη ήταν η Δ/νίς Μαρία Κτενοπούλου. Θεραπεύθηκε θαυματουργικώς με την επέμβαση της Θεοτόκου Μαρίας. Σήμερα, παρά την σωματική αναπηρία του, συνεχίζει να διακονεί με ζήλο την Εκκλησία του Χριστού.

Παρακολούθησε με επιτυχία Θεολογικές σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε 1986 με βαθμό «Λίαν Καλώς». Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στο RAND AFRICANS UNIVERSITY στο Γιοχάννεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμόν «Άριστα μετ’ επαίνων» το 1992. Έλαβε Δίπλωμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από την ΑΝΚΩ το 1995.

Υπηρέτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις εξής θέσεις:

1975-1980, ως Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου.

1980-1983, ως Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλύμνου.

1983-1987, ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, Χώρας Καλύμνου.

Υπηρέτησε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από το 1987 και συγκεκριμένα:

1987-1992. Στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ως Ιερατικώς Προϊστάμενος της ενορίας Παντανάσσης. Υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως κ. Παύλου έλαβε το οφφίκιο του Πνευματικού και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου. Ίδρυσε την Ομάδα Νέων της Ενορίας Παντανάσσης και τους Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής στην Αγγλική και Ελληνική.

1992-1993. Υπηρέτησεν ως ιεροκήρυξ της κοινότητος Κέηπ-Τάουν της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος.

1993-1995. Επιστρέφει από Νότιο Αφρική στην Ελλάδα και διορίζεται Ιεροκήρυξ και Πρόεδρος των Ορθοδόξων Νέων Καλύμνου. Κατά την επίσκεψη της Α. Θ. Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τιμήθηκε με τον Πατριαρχικό Σταυρό του Οικουμενικού Θρόνου για τις υπηρεσίες του στον τομέα της νεότητος.

1995-1996. Τον Σεπτέμβριο του 1995 διορίζεται ως αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιπποκράτειο Γενικό Λύκειο Κω. Και ζητεί την μεταγραφή από την Ιερά Μητρόπολη ΛΚαλύμνου και εγγράφεται στην δύναμη του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κώς. Στις 16 Οκτωβρίου του ιδίου έτους διορίζεται υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου κ. Αιμιλιανού Προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Παύλου, Λινοπότι και εξυπηρετεί τις πνευματικές και θρησκευτικές ανάγκες του Στρατοπέδου του 282 ΤΕΘ. Την 1η Νοεμβρίου του ανατίθεται η επιστασία του ιστορικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στη περιοχή Χαϊκούτες – Ασφενδιού.

1996-1997. Διορίσθηκε Ιερ. Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, Κέηπ Τάουν, και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο τον Ζ΄. Ιδρύει την Ομάδα Νέων του Κέηπ Τάουν.

1997-1999. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου. Ως Πατριαρχικός Επίτροπος εκπροσώπησε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε διάφορες εκδηλώσεις και διεθνή συνέδρια.

1999, 24 Νοεμβρίου. Εξελέγη, παμψηφεί, πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Γκάνας. Ως Επίσκοπος χειροτονήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Στις 18 Ιανουαρίου 2000, φθάνει στην Γκάνα και αναλαμβάνει τα επισκοπικά του καθήκοντα. Κατά την πενταετή Αρχιερατική του διακονία στην Ιερά Επισκοπή Γκάνας έκτισε και ανακαίνισε συνολικά 19 Ναούς, 5 Σχολεία, 2 Κλινικές-Επισκοπές (μία στην Ακκρά της Γκάνας και μία στη Γκάμπια). Πρόσφερε υποτροφίες και προστάτευσε πολλά ορφανά και φτωχούς και είναι ο πρώτος που θεμελίωσε την Ελληνορθόδοξο Εκκλησία στην Ακτή Ελεφαντοστούν και έκτισε το Ιεραποστολικό Κέντρο στη Γκάμπια. Και στις τρεις χώρες ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση με την συνεργό στο ιεραποστολικό έργο του Χριστού, Δ/ίδα Ευαγγελία Νύκταρη, η οποία από τον Φεβρουάριο του 2001 αφιερώθηκε στο έργο της ιεραποστολής και ήταν υπεύθυνη για την φαρμακο-ιατρική περίθαλψη των φτωχών.

2004, 27 Οκτωβρίου. Εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Πηλουσίου και μετατίθεται στην Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου. Η ενθρόνισή του έγινε από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄, και έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πορτ Σάϊδ στις 9 Ιανουαρίου 2005.

2005, 10 Ιανουαρίου. Ιδρύει το «Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου», όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνορθόδοξος Πολιτισμός σε Άραβες (Χριστιανούς και Μουσουλμάνους).

2006, 27 Μαϊου. Αρχίζει τις εργασίες για την ανακαίνιση του ιστορικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος της ανατολικής Καντάρας. Δυστυχώς οι εργασίες εμποδίστηκαν από τον Αιγυπτιακό Στρατό.

2006, 2 Οκτωβρίου. Υποβάλλει την παραίτησή του και την 1 Νοεμβρίου 2006 γίνεται αποδεκτή και λαμβάνει τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Αντινόης. Στις 27 του ιδίου μηνός αναχωρεί μόνιμα από την Αίγυπτο και επιστρέφει στην Ελλάδα.

2007, 10 Φεβρουαρίου. Εγκαταβιώνει στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Παραμυθίας Ανύδρου, Πενταπλάτανο της περιφέρειας Γουμενίσσης του Νομού Πέλλας.

Συνέγραψε μελέτες αρχαιολογικού, ιστορικού, θεολογικού και λειτουργικού περιεχομένου στην Ελληνική και Αγγλική, ως και λειτουργικά στην Αγγλική, Γαλλική και Τσούϊ (διάλεκτο της Γκάνα), που δημοσίευσε στην Ελλάδα, Νότιο Αφρική, Γκάνα και Αίγυπτο. Τελευταίως εξέδοσε την Ιερά Κατήχηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αραβική και στην Ελληνική.

Είναι γνώστης της Βυζαντινής Αγιογραφίας και συντηρητής παλαιών έργων τέχνης. Εργάσθηκε στη συντήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών Ιερών Ναών:

1. Παναγίας του Κάστρου στη Λέρο. 2. Παναγίας Κεχαριτωμένης στη χώρα Καλύμνου. 3. Ασωμάτων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ-Ασφενδιού, Κως. 4. Αγίου Δημητρίου-Χαϊκούτες, Κως και 5. Εισοδίων της Θεοτόκου Αμανιού, Κως.

 

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Στην Ελληνική:

1. Το Κάστρο της Χώρας Καλύμνου. Μια σύντομη ιστορική επισκόπισις των κυριωτέρων γεγονότων από τον Θ΄αιώνα έως το 1835. Κάλυμνος, 1987.

2. Αι Τοιχογραφίαι του Μεγάλου Κάστρου της Χώρας Καλύμνου, Johannesburg-South Africa, 1988.

3. H Δ΄ Σταυροφορία και ο Διάλογος μεταξύ Ελληνικής και Λατινικής Εκκλησίας εν Κωνσταντινουπόλει και Νικαία (1203-1216), Johannesburg-South Africa, 1992.

4. Σταλαγματιές από τον Άμβωνα, Τόμος Πρώτος, Κως, 1997.

5. Σταλαγματιές από τον Άμβωνα. Τόμος Δεύτερος. (υπό έκδοση).

6. Ιεραποστολικά Χρονικά Ιεράς Ορθοδόξου Επισκοπής Γκάνας έτους 2000, Ακκρά-Γκάνα.

7. Βιογραφικά Σημειώματα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πηλουσίου κ.κ. Ειρηναίου Ταλαμβέκου (7 Ιανουαρίου 1937-11 Σεπτεμβρίου 2004). Η Άγνωστη πτυχή ενός Ιεραποστόλου Επισκόπου, Πορτ Σάϊδ-Αίγυπτος, 2005.

8. Η Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου, Πορτ Σάϊδ-Αίγυπτος, 2006.

9. Η Ορθόδοξος Κατηχητική Διδασκαλία, (υπό έκδοση).

10. Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Καντάρας (Ιστορία Ελληνικής Κοινότητας Καντάρας – Βίος και Παρακλητικός Κανών Αγίου Σπυρίδωνος), (υπό έκδοση).

11. Σύντομη Ιστορία του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο μέχρι τον Θεόδωρο Β΄. Λεξικό των Αγίων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. (υπό έκδοση).

12. H Πράξη του Ευαγγελίου. Ορθόδοξες Ομιλίες Δεσποτικών, Θεομητορικών και Εορτών Αγίων, Γιαννιτσά, 2007.

 

Στην Αγγλική:

13. The Orthodox Church’s Daily Calender, Johannesburg-South Africa, 1988.

14. Hellenic South African Orthodox Sunday Sermons, v. 1, Johannesburg-South Africa, 1989.

15. Hellenic South African Orthodox Sunday Sermons, vs. 2-3, Johannesburg-South Africa, 1992.

16. The Explanation of the Holy Sacrament of Marriage, Johannesburg-South Africa, 1990.

17. The Explanation of the Holy Sacraments of Holy Baptism and Holy Chrismation, Johannesburg-South Africa, 1st edition 1991; 2nd edition 1991.

18. The great Castle of Hora of Kalymnos. History and Wall-paintings, Cape Town-South Africa, 1998.

19. Chronicles of the Orthodox Missionary Work in Ghana (West Africa). 2001-2001, v. I, Accra-Ghana, 2002.

20. Orthodox Teachings. The Catechism of the One, Holy, Catholic and Apostolic Church, Port Said-Egypt, 2006.

21. The Holy Mysteries of the Eastern Orthodox Church, Port Said-Egypt, 2006.

22. Τhe Catechism of the Orthodox Church. Questions & Answers. Port Said-Egypt, 2006.

23. The Hypostatic Union of the Two Natures in the One Person of Jesus Christ Real and not by Imagination, Pentaplatanos-Goumenissa, Greece, 2007

 

PAMPHLETS:

24. Basic Christian Beliefs, Johannesburg, 1989.

25. Concerning Fasting, Johannesburg, 1989.

26. Concerning Menstruation, Johannesburg, 1989.

27. Orthodox Prayers, Johannesburg, 1990.

28. Concerning the Ever Virgin Mary, the Theotokos, Johannesburg, 1991.

29. Concerning the Holy Cross, Johannesburg, 1991.

 

Στην Ελληνική και Αγγλική:

30. Η Πατριαρχική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εν τω Ιερώ Ναώ της Παντανάσσης (29-30 Απριλίου 1989), Johannesburg-South Africa, 1989.

31. The Divine Liturgy of St. John Chrysostom. Including the Holy Sacrament of Baptism, Chrismation and Marriage. (Greek-English), Johannesburg-South Africa, 1990.

32. The Divine Liturgy of St. John Chrysostom. In Greek-English, Cape Town, South Africa, 1990.

33. Μελέται εις την Χριστιανικήν Αρχαιολογίαν. Η Τοιχογραφία του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Τελένδου, (Greek-English), Κάλυμνος, 1994.

34. Ιεραποστολικά Χρονικά Ιεράς Ορθοδόξου Επισκοπής Γκάνας. (Greek-English). Τρίτο έτος 2002, τόμ. 3, Ακκρά-Γκάνα, 2003. 35. Πορεία Αγάπης. Η Επίσημη Ποιμαντορική Επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ στην Ιερά Επισκοπή Γκάνας (25 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2002), Ακκρά-Γκάνα, 2002.

36. Η Καινή Διαθήκη στην Ελληνική και Αγγλική, (υπό έκδοση).

 

Στη Γαλλική:

37. Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ακκρά-Γκάνα, 2003.

Στη Twi (Τσούϊ, διάλεκτος Γκάνα):

38. Ιερατικόν, Ακκρά-Γκάνα, 2001.

39. Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Ακκρά-Γκάνα, 2002.

 

Στην Αραβική:

40. Ορθοδοξία. Ερωτήσεις-Απαντήσεις. Λεξικό των Αγίων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Πορτ Σάϊδ-Αίγυπτος, 2006.

41. Σύντομη Ιστορία του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο μέχρι τον Θεόδωρο Β΄. (υπό έκδοση).

42. Κυριακών Λόγοι. (υπό έκδοση).

 

Στην Ελληνική και Αραβική

43. Η Καινή Διαθήκη στην Ελληνική και Αραβική, Πορτ Σάϊδ-Αίγυπτος, 2006.

44. Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, Γιαννιτσά – Ν. Πέλλας, 2007.

45. Ο Mικρός Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Γιαννιτσά – Ν. Πέλλας, 2007.

46. Το Ιερόν Ευαγγέλιον των καθημερινών ακολουθιών (υπό έκδοση).

 

Στην Ελληνική-Κοπτική-Αγγλική-Αραβική

47. Τετραευαγγέλιον. Τα τέσσερα Ευαγγέλια στην Ελληνική-Κοπτική-Αγγλική-Αραβική. (υπό έκδοση).

 

Στην Ελληνική και Γερμανική

48. Η Καινή Διαθήκη στην Ελληνική και Γερμανική. (υπό έκδοση).

 

Περιοδικό

49. ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. Εκδίδεται ελληνιστί και αραβιστί κατά διαστήματα προς ενημέρωση των φίλων της Ιεραποστολής.

 

http://www.orthodox-mitropolitan-of-antinoes-panteleimon.com/