Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Γέροντας και υποτακτικός

31 Μαΐου 2020

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Γέροντας και υποτακτικός

p-efraim-katounakiotisΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(24ο )

Γέροντας και υποτακτικός

«Όταν βάλουμε στο κρασί λίγο νερό γίνεται ένα και δεν χωρίζεται. Έτσι γίνεται και το μείγμα της ενώσεως του Γέροντος με τον Χριστό. Πιστέψτε με ότι δοκιμάσαμε πολλές φορές αυτό το πράγμα. Ο αληθινός υποτακτικός δεν φοβάται τον Θεό. Όχι γιατί γίνεται αθεόφοβος, αλλά εφόσον αναπαύει τον Γέροντα από αγάπη, αναπαύει τον Θεό. Όταν αναπαύεις τον Γέροντα θα έλθεις σε τέτοια ηρεμία, σε τέτοια ησυχία, που και συ ο ίδιος θα απορείς.

Και αυτή η μνήμη και περιγραφή της κολάσεως δεν τρομάζει τον υποτακτικό, γιατί η χάρη της αγάπης “έξω βάλλει τον φόβον” (Α΄Ιω. 4,18). Όπου η ευωδία της αγάπης απλώνεται, κανένα παράσιτο της φθοράς και του θανάτου δεν πλησιάζει, γιατί η αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός, στην θέση του οποίου βρίσκεται ο Γέροντας.
Δεν μου λες εσύ, πάτερ. Αυτό τι φως είναι που έχεις μέσα στο στήθος σου;
Το μέγα σχήμα είναι, Γέροντα.
Τι είναι;
Το αγγελικό σχήμα.
Το βλέπω το αγγελικό σχήμα. Εγώ λέω άλλο. Το αγγελικό σχήμα είναι κόκκινο, αλλά το φως μέσα, που είναι άσπρο, τι είναι;
Δεν ξέρω, Γέροντα. Τι φως είναι;
Το έχεις και δεν το γνωρίζεις; Να σου πω, τι είναι. Αυτό το φως είναι… από το άγιο Βάπτισμα. Είναι η Χάρις, που πήρες στο άγιο Βάπτισμα.
Φαίνεται;
Ναι. Αλλά δεν μου λες; Εκεί πάνω στο φως, τι γράφει; Τι λέξη είναι αυτή; Τι είναι γραμμένο εκεί μέσα;
Δεν ξέρω. Δεν βλέπω τίποτα.
Εσύ το έχεις και εγώ θα σου το ερμηνεύσω; Α! φαίνεται αγαπάς τον Γέροντά σου, γιατί μέσα στο φως γράφει το όνομά του. Είσαι πάντως ζηλευτός, είσαι αξιομακάριστος, που μέσα σε αυτήν την Χάρη έγραψες το όνομα του Γέροντός σου.

Σε μας εξαρτάται αν αυτό το φως που έχουμε μέσα μας, την Χάρη δηλαδή, μπορούμε να την αυξήσουμε ή να την ελαττώσουμε. Και αυτό εξαρτάται από την πεποίθηση, τον σεβασμό και την ευλάβεια, που έχουμε στόν Γέροντα».

Συνεχίζεται…