Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Ένωση με τον Γέροντα

1 Ιουνίου 2020

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Ένωση με τον Γέροντα

p-efraim-katounakiotisΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ
Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

(29ο )

« Υπάρχουν πολλοί τρόποι, που μπορείς να ενωθείς περισσότερο με τον Γέροντα. Αυτή η επιτυχία θα είναι η πρόσβαση στην πραγματική υπακοή. Όπως έμαθα, έτσι σας παραδίδω. Πέφτω να κοιμηθώ, “με την ευχή του πατρός μου Ιωσήφ”, και κοιμάμαι. Ξυπνώ “δι’ ευχών του Γέροντος μου Κύριε κατεύθυνόν με”. Αρχίζω την προσευχή, πάω ταξίδι, αρχίζω το διακόνημα, το εργόχειρο, μαγειρεύω “με την ευχή του Γέροντος μου, Κύριε βοήθησέ με”.

Με αυτό τον τρόπο διπλά ωφελούμαστε. Και την θεία Χάρη προκαλούμε με την πίστη, και… ο δεσμός και η ενότητα με τον Γέροντα πολλαπλασιάζεται.

Όπως υπάρχει η νοερά προσευχή, που λίγο λίγο καθαρίζεται το εσωτερικό του ανθρώπου και γίνεται κατόπιν και αυτός φωτεινός, έτσι υπάρχει και αυτός ο τρόπος με τον οποίον ενώνεσαι με τον Γέροντα περισσότερο. Ο όσιος Παύλος, ο εν τω Λάτρω, λέγει ότι με έναν άλλο αδελφό πήγαν για υπηρεσία έξω από την Μονή. Όταν δίψασε ο νεώτερος αδελφός, με την καλή συνήθεια που είχε, όταν πήρε το ποτήρι είπε “ευλόγησον, Γέροντα”, και πίνοντας άκουσε την φωνή του Γέροντός του να λέγει, “να είσαι ευλογημένος”. Και ο Γέροντας βρισκόταν σε πολύ μακρινή απόσταση. Βλέπετε τι κάνει η πνευματική ενότητα; Η απόσταση δεν χωρίζει ψυχές, γιατί οι ψυχές με την πίστη είναι ενωμένες.

Ο γερο Ιωσήφ, ως πνευματικός μας πατέρας, μας έλεγε: “ Όση ευλάβεια έχετε, όση αυταπάρνηση έχετε, όση πίστη έχετε στον Γέροντά σας, τόσο και περισσότερο λαμβάνετε”. Στον κόσμο αυτόν της ματαιότητος, τα παιδιά κληρονομούν την περιουσία των γονέων τους σε ίσα μερίδια, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στον πνευματικό τομέα δεν συμβαίνει το ίδιο. Ανάλογα με την υπακοή και την πίστη προς τον Γέροντά σου, τόση πνευματική δύναμη θα πάρεις. Έτσι συνέβαινε και με τον Γέροντα. Μας μιλούσε. Μας έλεγε κατά τον βαθμό μας. Τόση δύναμη είχαμε, τόσο καταλαβαίναμε. Περισσότερο δεν καταλαβαίναμε».

Συνεχίζεται…