Επιστρέφει η έκθεση-ορόσημο «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα»

Μια τελευταία ευκαιρία, για να επισκεφθείτε την έκθεση-ορόσημο «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα», δίνει στο κοινό της Κύπρου το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Μια ευκαιρία για να ξεναγηθείτε σε μια μοναδική έκθεση και να ζήσετε από κοντά τις παράπλευρες απώλειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις συγκλονιστικές αθέατες πλευρές, τη συμμετοχή των λαών και των απλών ανθρώπων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η έκθεση ανοίγει και πάλι τις πόρτες της από την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, τηρουμένων όλων των μέτρων ασφαλείας, όπως αυτά καθορίζονται από τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο 2019 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη και ο κόσμος έσπευσε αθρόα να την επισκεφθεί και να ζήσει μοναδικές στιγμές ενός πολέμου, μιας αδυσώπητης αναμέτρησης ενάντια στον φασισμό και τις δυνάμεις του, για εθνική αξιοπρέπεια των ευρωπαϊκών λαών.

Άνθρωποι και γεγονότα

Στην έκθεση ξεδιπλώνονται τα πεδία των μαχών, οι καταστροφές και οι απώλειες, οι άνθρωποι που πέθαναν από λιμό κι άλλοι που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών δυνάμεων, εικόνες, πρόσωπα και αντικείμενα της εποχής. Οι ανώνυμοι ήρωες που μεγαλούργησαν, φωτογραφίες που «γράφουν» προσωπικές ιστορίες, πρόσωπα που αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους και για εκείνη της πατρίδας τους.

Κύρια πτυχή της έκθεσης είναι ο Ελληνισμός της Κύπρου, τότε υπό βρετανική κυριαρχία, που πολέμησε στην πρώτη γραμμή και έζησε πρωτόγνωρες στιγμές.

Όσοι λοιπόν δεν έχετε περάσει από τη Φανερωμένη, αξίζει τον κόπο. Η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα» είναι ένα ιστορικό γεγονός για την Κύπρο, από εκείνα που καταγράφονται σπάνια. Ανάμεσα σε άλλα σημαντικά που αξίζει να δείτε είναι εικόνες που απαθανατίζουν το μεγαλείο ενός λαού, τους Κύπριους εθελοντές στον τιτάνιο κοινό αγώνα αντίστασης κατά του φασισμού μέχρι και αδημοσίευτες εικόνες από την καθημερινή τους ζωή, σε μια φτωχή και υπανάπτυκτη Κύπρο.

Η θέληση του ανθρώπου

Όπως έγραψε για την έκθεση η Επιμελήτριά της, Κατερίνα Λουί Νικήτα, «πρόθεση της έκθεσης δεν είναι να εξυμνήσει τις επιτυχίες στα μέτωπα των μαχών, ούτε να προβάλει τις δάφνες των νικητών και το όνειδος των νικημένων. Επιδίωξή της είναι, κυρίως, να μιλήσει για την κοινότητα των θυμάτων, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης στη σύγκρουσή της με το αναπόδραστο της ιστορίας, μέσα στην ισοπεδωτική και άτεγκτη βιαιότητά του».

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή, «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», που αποτίει φόρο τιμής στους Κύπριους βετεράνους που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού. Ο φωτογραφικός φακός τούς απαθανάτισε, σε μια έξυπνη ιδέα του φωτογράφου, εις τας δυσμάς του βίου τους, πάνω από 75 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και σημάδεψε και τις ζωές τους. Οι βετεράνοι φωτογραφήθηκαν σε μια γωνιά τους σπιτιού τους, στην καθημερινότητα τής «τρίτης ηλικίας», υπερήφανοι για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά του φασισμού.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα, Διευθύντρια BPR Cultural Management, και τα κείμενα υπογράφουν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός.

H έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

Διαδικτυακές διαλέξεις τον Ιούνιο

Στο πλαίσιο των παράπλευρων δράσεων της έκθεσης θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο, διαδικτυακά, δύο διαλέξεις της δρος Αναστασίας Γιάγκου με τους ακόλουθους τίτλους: «Η βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «Η συμβολή του Επισκόπου Πάφου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεοντίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Θεματική διαλέξεων:

O Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Ο Πόλεμος μετέβαλε άρδην τα δεδομένα του Κυπριακού Ζητήματος και δημιούργησε τις προϋποθέσεις, οι οποίες, μαζί με άλλες εξελίξεις, οδήγησαν, κατά τη δεκαετία του 1950, στο ξέσπασμα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η πρώτη διάλεξη επικεντρώνεται στη βρετανική πολιτική στην Κύπρο κατά την περίοδο 1939-1945. Αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους η συμβολή των Κυπρίων στον Πόλεμο επηρέασε τη στάση των Βρετανών στα πολιτικά πράγματα του τόπου κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η αναβίωση του Ενωτικού Κινήματος, μετά την είσοδο της Ελλάδας στον Πόλεμο, στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Η δεύτερη διάλεξη εστιάζει στην πολυσχιδή δράση μίας κορυφαίας φυσιογνωμίας της νεότερης Ιστορίας της Κύπρου, του Επισκόπου Πάφου Λεοντίου, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι διαλέξεις θα είναι διαθέσιμες στη σειρά ηχητικών διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο «Μίλα μου ιστορικά».

Με τις δυο παρουσιάσεις ολοκληρώνεται η έκθεση «1940 |Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα».

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, 10:00 – 19:00

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org

Facebook: Boccf

Βιογραφικό εισηγήτριας διαλέξεων

Η Αναστασία Γιάγκου είναι ιστορικός (PhD, University of London). Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνεται η μονογραφία με τίτλο «Cyprus in World War II: Politics and Conflict in the Eastern Mediterranean» (I.B.Tauris, 2010).

Είναι επίσης κύρια επιμελήτρια των συλλογικών τόμων (με G. Kazamias, R.Holland) «The Greeks and the British in the Levant, 1800-1960: Between Empires and Nations» (Routledge, 2016) και (με Α. Heraclidou) «Cyprus from Colonialism to the Present: Visions and Realities. Essays in Honour of Robert Holland» (Routledge, 2017).

Μεταξύ 2008 – 2017 υπηρέτησε ως Ειδική Επιστήμονας διδασκαλίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο).

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2017 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση ως Φιλόλογος.

 

Πηγή : simerini.sigmalive.com