Οικολογία & Κλιματική Κρίση, Αρχιτεκτονική & Περιβάλλον (χλωρίδα-πανίδα)

Η Ελλάδα στις πρώτες πέντε χώρες με τα πιο καθαρά νερά

19 Ιουνίου 2020

Η Ελλάδα στις πρώτες πέντε χώρες με τα πιο καθαρά νερά

Υψηλή παραμένει η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χώρα μας να βρίσκεται, μάλιστα, στις πέντε πρώτες με τα πιο καθαρά νερά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι στους 22.295 χώρους που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού. Η μελέτη ασχολήθηκε με 27 χώρες της ΕΕ.

Ενδελεχής ανάλυση ανά χώρα αποκάλυψε πως σε πέντε χώρες (Κύπρος, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία), τουλάχιστον το 95% των υδάτων ήταν άριστης ποιότητας.

Πρωταθλήτρια είναι η Κύπρος, με το 99,1% των παραλιών της να έχει άριστης ποιότητας νερά, ενώ η Ελλάδα έρχεται τέταρτη με 95,7%, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα.

Από τις χώρες που μελετήθηκαν, η Πολωνία ήταν εκείνη με λιγότερο από 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά». Η Αλβανία κατέγραψε των υψηλότερο αριθμό παραλιών με «φτωχή» ποιότητα στα νερά τους (5,9%).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος τονίζει πως η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως εξαιρετικές, σε σύγκριση με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γενικά, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν καθαρότερα νερά.

 

Πηγή: cnn.gr