Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η WhatsApp ξάφνιασε άπαντες με την καινοτόμα λειτουργία που παρουσίασε

19 Ιουνίου 2020

Η WhatsApp ξάφνιασε άπαντες με την καινοτόμα λειτουργία που παρουσίασε

Του David Phelan

 

Η WhatsApp πρόσφατα παρουσίασε μία καινοτομία: Τις πληρωμές μεταξύ χρηστών. Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει διαθέσιμη η συγκεκριμένη επιλογή στην εφαρμογή, όμως μόνο σε μία χώρα: τη Βραζιλία.

Σε μια ανάρτηση στο WhatsApp blog, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μόλις ξεκίνησαν οι ψηφιακές πληρωμές για άτομα και μικρές επιχειρήσεις. Και αυτή δεν είναι η μόνη αναβάθμιση της δημοφιλούς εφαρμογής -μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις πρόσφατες βελτιώσεις στην εξαιρετική ανάρτηση του συντελεστή του Forbes, Zak Doffman εδώ.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη;

Λοιπόν, η Βραζιλία είναι μόνο το πρώτο βήμα, προφανώς, και παρόλο που δεν έχουν δοθεί υποσχέσεις ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα “ανηφορίσει” προς τις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες, είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Και αυτό αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο το WhatsApp έγινε τόσο κυρίαρχο εξ αρχής: η παρουσία του σε πολλές πλατφόρμες. Το Messages για παράδειγμα, μπορεί να είναι εξαιρετικό, παρ’ όλα αυτά η καλύτερη λειτουργία της εφαρμογής είναι στις συσκευές της Apple. Λειτουργίες όπως κείμενο με αόρατη μελάνη, κινούμενα μπαλόνια και άλλα, είναι ορατά μόνο σε iPhone και iPad, για παράδειγμα.

Αλλά τι τρέχει με το WhatsApp; Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο σε κάθε πλατφόρμα, οπότε δεν χρειάζεται να γνωρίζετε ποιοι φίλοι χρησιμοποιούν iPhone και ποιοι κάποια συσκευή Android, πριν στείλετε το μήνυμά σας – όλοι θα μπορούν να το δουν με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι, η προσθήκη πληρωμών είναι μια μεγάλη αλλαγή. Το σύστημα πληρωμών peer-to-peer της Apple, το Apple Pay Cash, είναι διαθέσιμο μόνο μεταξύ των λογαριασμών της Apple.

Με τις ψηφιακές πληρωμές του WhatsΑpp, θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια αγορά χωρίς να εγκαταλείψετε τη συνομιλία WhatsApp. Η εταιρεία λέει ότι η αποστολή χρημάτων σε αγαπημένους θα είναι τόσο εύκολη όσο η αποστολή ενός μηνύματος, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να τηρήσουν μέτρα αποστασιοποίησης ή και καραντίνας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Αρχικά, υποστηρίζονται μόνο ορισμένες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αν και η εταιρεία αναφέρει ότι “έχει δημιουργήσει ένα ανοιχτό μοντέλο για να καλωσορίσει περισσότερους συνεργάτες στο μέλλον”.

Η ασφάλεια βασίζεται στο γεγονός ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν εξαψήφιο κωδικό ή δακτυλικό αποτύπωμα (ή άλλο βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας) για να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές.

Τα νέα είναι εκπληκτικά επειδή είχε υποτεθεί ότι το WhatsApp θα έκανε το ντεμπούτο της συγκεκριμένης λειτουργίας του στην Ινδία, καθώς πειραματίζεται με τις πληρωμές εκεί για αρκετό καιρό.

Το σύστημα ενεργοποιείται από το Facebook Pay, το οποίο είναι ήδη ενεργό, σε λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η πλήρης άφιξή του στο WhatsApp θα κάνει αναμφισβήτητα μεγαλύτερη διαφορά, ειδικά όταν φτάσει σε περισσότερες περιοχές.

Η Visa ανακοίνωσε επίσης ότι εργάζεται με τη Facebook για την πραγματοποίηση της δυνατότητας πληρωμών, χρησιμοποιώντας τη Visa Direct, την τεχνολογία push-Payment της εταιρείας και κάτι που ονομάζεται Visa Cloud Tokenization, το οποίο είναι μια δυνατότητα ασφαλείας από τη Visa που αφαιρεί ευαίσθητες πληροφορίες πληρωμής από συναλλαγές μετατρέποντας δεδομένα σε tokens, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται με ασφάλεια. Η Visa αναφέρει ότι αυτή η τεχνολογία πλαισίου tokens αφαιρεί κινδύνους γύρω από την προστασία δεδομένων και μειώνει τα περιττά βήματα για τον καταναλωτή.

 

Πηγή: capital.gr