Υγεία και ιατρικά θέματα

Ο ΠΟΥ τώρα συστήνει να φοράμε μάσκες σε δημόσιους χώρους

1 Ιουλίου 2020

Ο ΠΟΥ τώρα συστήνει να φοράμε μάσκες σε δημόσιους χώρους

Για ακόμη μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλάζει τις οδηγίες του για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, συνιστώντας τη χρήση μάσκας, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε νέες επιστημονικές μελέτες, επισημαίνοντας, όμως ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα προστατευτικά μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού και δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι προσφέρουν πλήρη κάλυψη.

«Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκα. Και συγκεκριμένα, υφασμάτινη μάσκα, δηλαδή, όχι ιατρικού τύπου» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η χρήση της συνίσταται κυρίως στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα ή σε άλλους κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους όπου η κοινωνική απόσταση δεν είναι εφικτή.

Ο ΠΟΥ, παράλληλα, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι άνω των 60 με προβλήματα υγείας θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες ιατρικού τύπου.

Μάλιστα, προτείνει και συγκεκριμένο τρόπο για την κατασκευή των μασκών, οι οποίες πρέπει να έχουν τρία στρώματα: από βαμβάκι το πιο κοντινό στο πρόσωπο, από πολυπροπυλένιο το δεύτερο στρώμα και το τρίτο συνθετικό που να είναι ανθεκτικό στα υγρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν επιφυλακτικός τις προηγούμενες εβδομάδες αναφορικά με το οποιοδήποτε κάλυμμα προσώπου, καθώς υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία για το μέγεθος προστασίας που παρέχει, αλλά κυρίως, από φόβο μήπως δημιουργηθούν σημαντικές ελλείψεις για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Πηγή: efsyn.gr