Άγ. Νικόλαος (Βελιμίροβιτς) Επίσκοπος ΑχρίδοςΆγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

Άγιος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς) Επίσκοπος Αχρίδος: Για την αιώνια ζωή

26 Ιουλίου 2020

Άγιος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς) Επίσκοπος Αχρίδος: Για την αιώνια ζωή

giotto-lamentation

The Mourning of Christ (Μοιρολόι) . Τοιχογραφία του Giotto di Bondone (1304-1306) Capella degli Scrovegni, Padua, Italy

Ο γιος σας έπεσε με το αεροπλάνο και σκοτώθηκε. Γράφετε, πως τώρα σκέπτεσθε ένα μόνο πράγμα: «Ο γιος μου ζει;». Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο, και ποιος μπορεί να μας βεβαιώσει γι’ αυτό;

Μεταφέρομαι στην ψυχή σας και συμπάσχω εντελώς με τον πόνο σας. Αλλά και πάλι με ξαφνιάζει η ερώτηση σας, πόσο δε μάλλον περισσότερο επειδή όλα τα λόγια σας αποπνέουν πίστη και ευλάβεια. Εάν κάποιος αμφιβάλλει για την αιώνια ζωή, εγώ δεν ξέρω πως αυτός μπορεί να θεωρηθεί ακόλουθος του Χριστού. Η κύρια αποκάλυψη του Χριστού είναι η αποκάλυψη μιας νέας ζωής, ενός νέου κόσμου, ενός νέου βασιλείου, εντελώς νέου για τους ανθρώπους. Τούτη είναι η μέγιστη αποκάλυψη στους ανθρώπους από τότε που υπάρχουν, και η πλέον χαρούμενη απ’ όλες τις αποκαλύψεις. Το να αρνηθείς τούτη την αποκάλυψη σημαίνει να αρνηθείς και τον Χριστό και το όλο νόημα της ζωής μας στη γη. Αλλά το να δεχθείς τούτη την αποκάλυψη του Χριστού σημαίνει να δεχθείς την αλήθεια περί Θεού ως Γονέα, περί των αγγέλων ως πνευμάτων, περί της προορατικής πρόνοιας του Θεού στον κόσμο, περί της Δίκης του Θεού, περί της αθανασίας της ψυχής με τον θάνατο του σώματος, περί του χαρούμενου νοήματος του να ζούμε ένσαρκοι στη γη. Όλες αυτές τις αλήθειες αποκάλυψε ο Κύριος με όλα τα λόγια και τα έργα Του και τις μαρτύρησε αυτοπροσώπως, με τον εκούσιο θάνατο Του με την ανάσταση και την ανάληψη. «Πορεύομαι ετοιμάσαι τόπον υμίν», είπε ενόψει του θανάτου Του στους μαθητές. «Και εάν πορευθώ και ετοιμάσω υμίν τόπον, πάλιν έρχομαι και παραλήψομαι υμάς προς εμαυτόν, ίνα όπου ειμί εγώ, και υμείς ήτε» (Ιωάν. 14.2-3). Δεν πηγαίνει βέβαια στον τάφο, για να τους προετοιμάσει τη θέση! Όντως, αυτό δεν θα ήταν καμιά παρηγοριά· να προετοιμάζεις σε κάποιον τη θέση στον αιώνιο θάνατο ! Όχι, αλλά Αυτός πηγαίνει σ’ εκείνον τον άλλο κόσμο και στην πραγματική ζωή. Την ύπαρξη εκείνου του άλλου κόσμου και της αιώνιας ζωής μαρτύρησαν και οι πολυάριθμοι άγιοι, άνδρες και γυναίκες.

«Ποιος παρουσιάστηκε από κει, για να μας μαρτυρήσει ;», ρωτάτε εσείς, επαναλαμβάνοντας έτσι την ερώτηση εκείνων που είναι χωρίς πίστη. Εάν δεν ήσασταν στη λύπη, θα αξίζατε ελαφρά μομφή για τέτοια ερώτηση. Πείτε μου, ποιος από τους αγίους δεν το ανήγγειλε; Ή μήπως δεν γνωρίζετε ότι η Εκκλησία δεν καταγράφει κάποιον στο αγιολόγιο της, αν δεν έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρουσιαστεί απ’ εκείνον τον κόσμο; Πρόσφατα διάβαζα πως μια νεαρή Γαλλίδα πέρασε στην Ορθοδοξία μόνο γι’ αυτό τον λόγο -όπως εκείνη η ίδια δημοσίευσε- επειδή ξεκάθαρα της παρουσιάστηκε ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ, ένας μεγάλος Ρώσος άγιος.

Έτσι λοιπόν, δεν έχετε κανένα λόγο να αμφιβάλετε, ενώ έχετε όλους τους λόγους για πίστη στην ουράνια ζωή, στην οποία πέρασε ο γιος σας, λίγο νωρίτερα από σας.

Ειρήνη σε σάς και παρηγοριά από τον Χριστό

( Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Δεν φτάνει μόνο η πίστη, Εκδ. Εν πλω, σ. 152-153)