Ορθόδοξη πίστη

Σε ποιόν να το πω;

27 Ιουλίου 2020

Σε ποιόν να το πω;

Ο Γκύντερ Γκρας είναι ένας διάσημος γερμανός συγγραφέας, ο οποίος το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.

Το 2006 προκλήθηκε διεθνής σάλος από το εξής γεγονός (Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 20-8-2006, σελ. Α37-Α38):

Ο Γκρας, στα εβδομήντα οκτώ του χρόνια, εξέδωσε ένα βιβλίο-αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι». Εκεί, μετά από εξήντα χρόνια, αποκάλυψε, ότι σαν νέος για ένα διάστημα ήταν μέλος των Ες-Ες στη Ναζιστική Γερμανία. Οπότε ξεσηκώθηκαν οι πάντες. Εν τω μεταξύ, μέχρι την ώρα που εκδόθηκε το βιβλίο, ο Γκρας αποτελούσε σύμβολο ηθικών αξιών και πνευματικών αρχών για ολόκληρη τη Γερμανία, και όχι μόνο. Μερικοί έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τον Γκρας να επιστρέψει το βραβείο Νόμπελ! Γιατί; Γιατί έκανε μια πράξη που ήταν πολύ φοβερή, έστω και αν ήταν πολύ νέος όταν την έκανε. Ο ίδιος δήλωσε όταν ξέσπασε ο θόρυβος:

-Πίεσα τον εαυτό μου να το κάνει(!). Δεν μπορούσα να κρατήσω πια το γεγονός μυστικό(!).

Όπως φαίνεται, ο άνθρωπος είχε μέσα του περιεχόμενο. Γι’ αυτό δήλωσε ότι τον πίεζε αφόρητα αυτό το αμάρτημα της νεότητας του. Στις 11 Αυγούστου του 2006, δήλωσε στις εφημερίδες: «Αυτό το γεγονός θα με στιγματίζει για πάντα». Προφανώς ο Γκρας διακατεχόταν από ενοχές και τύψεις. Και, αντί να το πει στον πνευματικό του (που δεν είχε, βέβαια!), προκειμένου αυτός να διορθώσει το ατόπημα της ψυχής του, το είπε σε όλο τον κόσμο! Παρά ταύτα ψυχική ανάπαυση και πάλι δεν φαίνεται να βρήκε! Μόνο λίγη προσωρινή ανακούφιση, κυρίως διότι αποκάλυψε κάτι άσχημο και κακό που έκανε.

Η περίπτωση Γκρας μας δίνει αφορμή για μερικά πολύτιμα συμπεράσματα:

Οι ενοχές και οι τύψεις μας βασανίζουν για κάθε κακό-αμαρτία που κάνουμε. Φυσικά, από αυτές υποφέρουν και οι μη χριστιανοί! Και είναι αναμενόμενο αυτό, γιατί κάθε αμαρτία μας χωρίζει και μας αποξενώνει από το Χριστό, που είναι ο Θεός και Δημιουργός μας.

Ο μόνος τρόπος εξάλειψης των αμαρτιών είναι η μετάνοια εκ μέρους μας και η άφεση-συγχώρηση του Χριστού. Η άφεση μας δίνεται από τον ιερέα-πνευματικό πατέρα στο όνομα του Χριστού, σύμφωνα με την εντολή Του στους αποστόλους: «Λάβετε Πνεύμα Άγιον. Όποιου συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα του συγχωρηθούν» (Ιωάν. 20, 21-22).

Η ειλικρινής, λοιπόν, εξομολόγηση διορθώνει-σβήνει και τις χειρότερες αμαρτίες μας. Και τότε, έρχεται η χαρά και η ειρήνη του Χριστού στις καρδιές μας.

 (Αρχιμ.Ν.Κ.«Λυχνία»Νικοπόλεως, Ιούλιος 2010)