Γενικά Θέματα

Στο φως βωμός 2.000 ετών με ελληνική γραφή, στα αρχαία Πάταρα

21 Οκτωβρίου 2020

Στο φως βωμός 2.000 ετών με ελληνική γραφή, στα αρχαία Πάταρα

Μαρμάρινο βωμό με σκαλιστή μορφή που απεικονίζει ένα κουλουριασμένο φίδι έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στα αρχαία Πάταρα της Λυκίας, κοντά στην Αττάλεια, το οποίο όπως φαίνεται φέρει αρχαιοελληνική γραφή.

Τα Πάταρα ήταν αρχαιότατη πόλη και λιμένας της Λυκίας, χτισμένη μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου Αντιφέλλου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ικάδιο. Ο Στράβων αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας, κόρης του Ξάθου. Κατά τον Εκαταίο εποικίστηκε από Κρήτες Δωριείς. Στην πόλη λατρευόταν ο Απόλλων ο Παταρεύς, και υπήρχε σπουδαίο μαντείο, ισάξιο αυτού των Δελφών.

Ο βωμός, που πιστεύεται ότι έχει ηλικία πάνω από 2.000 χρόνια, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά και τα τείχη. Είναι διακοσμημένο με ανάγλυφο φιδιού που φαίνεται να τυλίγεται γύρω από την πέτρα.

Στα τουρκικά ΜΜΕ η είδηση παρουσιάστηκε, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται πουθενά η αρχαιοελληνική γραφή, ή οτιδήποτε που να έχει να κάνει με την Αρχαία Ελλάδα.

 

Πηγή: briefingnews.gr