Θαυμαστές διηγήσεις

Όσιος Αρσένιος, Όταν οι Καππαδόκες έφευγαν για την Ελλάδα θεράπευσε τον Τούρκο που έκλεψε την Εκκλησία!

10 Νοεμβρίου 2020

Όσιος Αρσένιος, Όταν οι Καππαδόκες έφευγαν για την Ελλάδα θεράπευσε τον Τούρκο που έκλεψε την Εκκλησία!

Όσιος Αρσένιος Καππαδόκης, ο εκ Φάρασων (†1924).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο Μωυσής Κογλανίδης διηγήθηκε ότι ένας Τούρκος από το χωριό Αχγιαβούδες
είχε ληστέψει την Εκκλησία [των αγίων Βαραχησίου και Ιωνά των Φαράσων της Καππαδοκίας] και, εκτός από τα άλλα Ιερά Σκεύη που πήρε, είχε ξεγυμνώσει ακόμη και τα ασήμια από τα εξώφυλλα των Ευαγγελίων και μετά τα πέταξε κάτω.

Τα Φάρασα είχαν αναστατωθή.

Όταν είδαν και τα Ευαγγέλια πεταγμένα, μου έλεγε ο Πρόδρομος, όλοι προσπαθούσαν να βρουν τον ασεβή αυτόν Τούρκο. Ο Πατήρ Αρσένιος [όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης] όμως δεν αγωνιούσε καθόλου και είπε στους άλλους να μην ανησυχούν, διότι θα έρθη μόνος του ο ληστής και θα σβαρνίζη τα πόδια του.

Μετά από λίγες ημέρες φέρνουν τον ληστή στον Χατζεφεντή [όσιος Αρσένιος] να τον διαβάση να θεραπευθή, διότι, εκτός που είχε δαιμονισθή, έπαθε και παράλυση από την μέση και κάτω και τα πόδια του τα σβάρνιζε.

Είχαν επιστρέψει δε και τα Ιερά Σκεύη που είχε κλέψει και στο εξής ούτε μπορούσε πια να κλέψη.

Ο Πατήρ Αρσένιος όμως τότε δεν τον θεράπευσε, αλλά τον άφησε ένα διάστημα, όπως ήταν, για να παραδειγματισθούν οι Τούρκοι και να σέβωνται τις Εκκλησίες μας.
Πράγματι, είχαν τρομοκρατηθή γύρω όλοι οι Τούρκοι.

Φεύγοντας δε με την Ανταλλαγή, θυμάται ο Βασίλειος Καρόπουλος ότι, όταν ο Πατήρ Αρσένιος περνούσε από τις Αχγιαβούδες, τότε τον διάβασε τον ληστή αυτόν και τον
θεράπευσε από το δαιμόνιο και την παράλυση.

 

Από το βιβλίο του οσίου Παϊσίου Αγιορείτη, ο «Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης», έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης.