Θαυμαστές διηγήσεις

Η θαυμαστή ιδιοτυπία της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ του Γέροντα!

4 Δεκεμβρίου 2020

Η θαυμαστή ιδιοτυπία της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ του Γέροντα!

Ο όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης) με την εικόνα του οσίου Δαβίδ του Γέροντα.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Με πολλούς γνωστούς του γέροντα [νυν οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη)] συνέβαινε και το εξής γεγονός:
Ζητούσανε με προτροπή του γέροντα, τη βοήθεια του οσίου Δαβίδ [οσίου Δαβίδ του Γέροντα του εν Ευβοία], και στον ύπνο τους ή εν εγρηγόρσει τους εμφανιζόταν για παρηγορία ή θεραπεία ο όσιος Δαβίδ με τη μορφή του γέροντα Ιακώβου.

Αυτό έγινε πολλές φορές σε ομογενείς της Αυστραλίας και της Αμερικής. Το ξέρουμε αυτό και από γράμματα προς το γέροντα και από σπάνιες αναφορές του ίδιου.

Άλλωστε την ιδιότυπη αυτή θεοσημεία την έζησε πολλές φορές και ο ίδιος ο γέροντας.

Του εμφανιζόταν ο όσιος Δαβίδ με τη μορφή του αγαθού μοναχού Ευθυμίου, άλλοτε να του ανοίξει την πόρτα και άλλοτε για κάποιον άλλο λόγο.

Και προχώρησε πολύ στη Μονή η ιδιοτυπία τούτη.

Έτσι, από το 1988 και μετά, ο σεβάσμιος μοναχός Σεραφείμ, που μάλιστα ήρθε στο μοναστήρι σε ηλικία μεγάλη, μετά την κοίμηση της γυναίκας του, είδε κι αυτός τον όσιο Δαβίδ με τη μορφή πάντα του γέροντα Ιακώβου.

Αυτό άρχισε κάποτε που ήταν κουρασμένος και είχε ακηδία. Παρακάλεσε τον όσιο να του εμφανιστεί για παρηγορία κι ενίσχυση. Καθότανε στα σκαλάκια του Ιερού και σε λίγο είδε μπροστά του να περνά Ιερόπρεπα ο π. Ιάκωβος.

Σηκώθηκε να τον ακολουθήσει, αλλά η μορφή εξαφανίστηκε.

Ο γέροντας, πράγματι, βρισκότανε στο κελί του.

Άλλοτε πάλι, ο π. Σεραφείμ άναβε τα καντήλια και είδε το γέροντα να προσκυνάει τις εικόνες. Πήγαινε να πάρει την ευχή του και κείνος γινόταν άφαντος.

Όταν πρωτοσυνέβη τέτοιο γεγονός ρώτησε ο π. Σεραφείμ και πήρε την απάντηση ότι «όπως ζήτησες εμφανίστηκε ο Όσιος», αλλά με τη μορφή του π. Ιακώβου.

 

Από το βιβλίο του Στυλιανού Παπαδόπουλου, ο «Μακαριστός Ιάκωβος Τσαλίκης», των εκδόσεων Ακρίτας.