Έθιμα του Δωδεκαημέρου… χοιρινά τσιγαρίδια
1 Ιανουαρίου 2021
Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος
Μπορεί, η διαχείριση της πανδημικής νόσου του κορονοϊού ( Covid – 19 ) να μας έχει περιορίσει στα σπίτια μας, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε την Ορθόδοξη πίστη και τις εθνικές παραδόσεις μας.
Παραδοσιακή είναι και η παρασκευή της ” χοιρινής τσιγαρίδας “, έθιμο αρκετών περιοχών της πατρίδας μας ( Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας , Αργιθέας Αγράφων, Καρδίτσας ,Τρικάλων, Καλαμπάκας Βοΐου Κοζάνης…).
Παλαιότερα ήταν έθιμο του ” Δωδεκαημέρου ” και προερχόταν από το οικόσιτο χοιρινό της κάθε οικογένειας, αφού τότε δεν υπήρχαν στα χωριά κρεοπωλεία.
Σήμερα η συνταγή αυτή μπορεί να παρασκευαστεί από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, με τον ακόλουθο τρόπο:
*Σε χάλκινη επικασσιτερωμένη ( γανωμένη ) κατσαρόλα, βάζουμε μέχρι την μέση, χοιρινή πανσέτα χωρίς κόκαλο κομμένη σε κύβους ( όπως τα λουκούμια ).
* Προσθέτουμε λίγο κρύο νερό, χωρίς να σκεπάσει το κρέας.
* Προσθέτουμε λίγη ρίγανη και όσο αλάτι επιθυμούμε.
* Ξεκινάμε με δυνατή φλόγα ( ηλεκτρικό μάτι, υγραέριο ή ξύλα ).
* Όταν εξατμιστεί το νερό και αρχίζει να λιώνει το λίπος χαμηλώνουμε την φλόγα.
* Όλη την διάρκεια της παρασκευής ανακατεύουμε το κρέας, με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους.
*Όταν αρχίζουν και ροδίζουν οι ” τσιγαρίδες ” και ξεροψηθούν τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε λεμόνι.
Καλή όρεξη…
Χοιρινά τσιγαρίδια, σε χάλκινη ( γανωμένη) κατσαρόλα.
Οι παλαιοί τα ονόμαζαν καλαμαράκια του βουνού!
Το υγρό που μένει στο σκεύος είναι λίπος ( λίγδα το έλεγαν οι παλαιοί ) και παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα ή για καύσιμο φωτισμού.
Το λίπος όπως και τα χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια δεν τα απορρίπτουμε στον νεροχύτη του σπιτιού μας, αλλά σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης!
Κείμενο- Φωτογραφία: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος