Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Περί φορτιστών! Γιατί έχει σημασία ποιον φορτιστή χρησιμοποιείς για το smarphone σου!

15 Ιανουαρίου 2021

Περί φορτιστών! Γιατί έχει σημασία ποιον φορτιστή χρησιμοποιείς για το smarphone σου!

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε το wired,com πριν από λίγες ημέρες, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο θέμα των φορτιστών των smartphone συσκευών. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ιστοσελίδα, θα έχεις βρεθεί σίγουρα σε εκείνη την κατάσταση όπου θα χρειαστεί να φορτίσεις τη συσκευή σου, αλλά δεν έχεις εύκαιρο τον φορτιστή που ήρθε με τη συσκευή. Η Apple άλλωστε δεν περιλαμβάνει πλέον έναν φορτιστή στη συσκευασία.

Επομένως μπορείς να συνδέσεις οποιονδήποτε στη συσκευή σου για να φορτίσει, ιδίως τώρα όπου η μεγάλη πλειοψηφία των handsets υποστηρίζουν τα ίδια standards ασύρματης φόρτισης και USB C; Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά το θέμα χωρά κάποιες επιπρόσθετες επεξηγήσεις.

Το πιο συχνό spec που θα δεις πάνω σε έναν φορτιστή είναι τα watts, πόση ενέργεια ο φορτιστής μπορεί να σπρώξει προς τη συσκευή. Τα tablets και τα laptops έχουν τυπικά φορτιστές με υψηλότερες τιμές W, καθώς έχουν μεγαλύτερες μπαταρίες να γεμίσουν . Το πόσο γρήγορα ένα τηλέφωνο μπορεί να φθάσει από το 0 στο 100% εξαρτάται τόσο από τα watts που έρχονται από το φορτιστή και το μέγιστο αριθμό των watts που ένα τηλέφωνο μπορεί να δεχθεί. Για παράδειγμα, το iPhone 12 μπορεί να διαχειριστεί ως 20W.

Επομένως για παράδειγμα, αν αγοράσεις έναν επίσημο 20W φορτιστή από την Apple θα γεμίσει το iPhone 12 τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον επίσημο 5W φορτιστή. Να σημειωθεί εδώ, ότι το 20W μοντέλο υποστηρίζει τα μεγαλύτερα iPad tablets, ενώ το 5W όχι, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Κάτι τέτοιο ισχύει και για τις θύρες των laptops.

Αν θέλεις την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη φόρτιση για το smartphone σου θα χρειαστείς φορτιστή που δίνει τόσα watts όσα το τηλέφωνο μπορεί να διαχειριστεί. Όσον αφορά το fast charging, πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει υιοθετηθεί από διαφορετικούς κατασκευαστές με διαφορετικούς τρόπους.

Και όπως συμβαίνει και με την κανονική φόρτιση, για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα από τη γρήγορη φόρτιση, χρειάζεται τόσο ο φορτιστής όσο και η συσκευή να το υποστηρίζει. Δεν μπορείς απλά να συνδέσεις το OnePlus 8T σε οποιονδήποτε φορτιστή και να περιμένεις την πλήρη ταχύτητα των 65W.

Η ασύρματη φόρτιση είναι λίγο διαφορετική. Και πάλι, θα δεις ότι η ταχύτητα φόρτισης μετριέται σε watts, αν και σε γενικές γραμμές οι ασύρματοι φορτιστές είναι πιο αργοί από τις ενσύρματες εκδόσεις. Ευτυχώς, σχεδόν όλοι έχουν υιοθετήσει το QI wireless charging standard και μπορείς να αφήσεις το smartphone σε οποιοδήποτε μοντέλο.

Ποιον φορτιστή μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις;

Από τη στιγμή που χρησιμοποιείς το σωστό καλώδιο και το σωστό ασύρματο standard, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε φορτιστή με το smartphone σου. Τα σύγχρονα handsets ρυθμίζουν την άντληση ενέργειας για να διατηρήσουν την μπαταρία προστατευμένη, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος να ανατινάξεις το smatphone σου χρησιμοποιώντας έναν φορτιστή που είναι πολύ ισχυρός για αυτό.

Βέβαια θέλει προσοχή στους φθηνούς, ανώνυμους φορτιστές ή στους φορτιστές που κάθονται για χρόνια σε ένα συρτάρι, καθώς μπορεί να μην ικανοποιούν τα ίδια standards ασφαλείας όπως οι υπόλοιποι. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι φορτιστές είναι άχρηστοι, αλλά είναι πάντα καλό να επιδιώκεις τη χρήση ενός νεότερου φορτιστή.

Εν ολίγοις, αν και κάθε νέος φορτιστής θα λειτουργήσει με οποιοδήποτε νέο τηλέφωνο, δεν θα δεις απαραιτήτως τις μέγιστες ταχύτητες φόρτισης αν δεν χρησιμοποιήσεις κάποιο kit που έγινε από την ίδια εταιρεία.

Και όπως γράψαμε και προηγουμένως, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αληθές όταν μιλάμε για το fast charging, καθώς οι κατασκευαστές διαθέτουν τα δικά τους standards και τις δικές τους μεθόδους για τα μέγιστα fast charging rates και ως εκ τούτου θα χρειαστείς φορτιστή που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το smartphone σου. Μπορείς να χρησιμοποιείς άλλους φορτιστές αν θέλεις, αλλά τον επίσημο εκεί που μπορείς.

Κάτι τέτοιο ισχύει και για την ασύρματη φόρτιση. Τα περισσότερα docks και mats πλέον χρησιμοποιούν το ίδιο standard και θα λειτουργούν με κάθε τηλέφωνο, αν και διαφορετικές συσκευές θα φορτίζουν σε διαφορετικές ταχύτητες αν το dock και το handset δεν έχουν ειδικά σχεδιαστεί το ένα για το άλλο. Η εξαίρεση είναι η Apple. Το νέο MagSafe charging standard, ειδικά σχεδιασμένο για το iPhone 12 χρησιμοποιεί μαγνήτες για να το κρατήσει στη θέση και δεν προτείνεται η χρήση του με άλλες συσκευές. Η ίδια η Apple αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχουν παρεμβολές με chips εντός πιστωτικών καρτών, security badges και διαβατήρια ενώ αφήνει σημάδια στις δερμάτινες θήκες.

 

Πηγή: techmaniacs.gr