Κοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

«Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, αλλά βγήκαμε όλοι ζωντανοί, σε άλλα καράβια είχαν απώλειες»

23 Ιανουαρίου 2021

«Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, αλλά βγήκαμε όλοι ζωντανοί, σε άλλα καράβια είχαν απώλειες»

Ένας Κύπριος ναυτικός που παρέμεινε εγκλωβισμένος (για 9 μήνες) σε ένα δεξαμενόπλοιο, λόγω της πανδημίας, εξιστορεί στη CITY μία από τις πιο δύσκολες περιόδους που βίωσε στη δουλειά του.


«Επιβιβάστηκα στο δεξαμενόπλοιό της εταιρείας που δούλευα τότε, από ένα ναυπηγείο στην Κίνα, τον Νοέμβριο του 2019. Το συμβόλαιό μου ήταν για πέντε μήνες, οπότε θα επέστρεφα πίσω στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2020. Στο μεταξύ, μας πρόλαβε η πανδημία, με αποτέλεσμα να παραμείνω στο πλοίο για 9 μήνες, ενώ άλλα μέλη του πληρώματος παρέμειναν στη θάλασσα για 12 συνεχόμενους μήνες, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Οι συνθήκες που βρεθήκαμε και όχι ο χρόνος. Άλλωστε οι ναυτικοί είμαστε μαθημένοι να είμαστε στη θάλασσα για μεγάλο διάστημα. Όχι όμως σαν εγκλωβισμένοι που δεν έχουν καν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους».

Το χειρότερο ήταν που ακούγαμε και διαβάζαμε πως τα κράτη έκαναν διευθετήσεις για επαναπατρισμό των πολιτών τους, με τους ναυτικούς να μην αναφέρονται πουθενά.

Με τον Μάριο συναντηθήκαμε κάπου κοντά στη θάλασσα για να κάνουμε την κουβέντα μας. Μετά από τόσους μήνες κλεισμένοι στο σπίτι, ένιωθα πως αυτή η κουβέντα έπρεπε να γίνει εκ του σύνεγγυς -όταν ακόμη επιτρεπόταν κάτι τέτοιο. «Δεν γουστάρω τη θάλασσα όταν είμαι στη στεριά», μου λέει σε ανύποπτο χρόνο. «Προτιμώ τη φύση του βουνού. Με ηρεμεί. Τα καλοκαίρια, εάν δεν είμαι πάνω σε πλοίο, αποφεύγω τα μπάνια στη θάλασσα. Δεν θέλω».

Διαβάστε την συνέχεια στο city.sigmalive.com