Κοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Γέροντας Παΐσιος για Ευρώπη: “Θα βγει ο Εθνικισμός στην επιφάνεια και τότε…”

28 Ιανουαρίου 2021

Γέροντας Παΐσιος για Ευρώπη: “Θα βγει ο Εθνικισμός στην επιφάνεια και τότε…”

Τον Γέροντα  Παϊσιο τον γνώρισα, όταν με αξίωσε ο Θεός να υπηρετήσω ως διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος του Αγίου Όρους.

Τον Νοέμβριο του 1991 μαζί με έναν συνάδελφο αστυνομικό κατηφορίσαμε από τις Καρυές για το κελλί του.

Εκείνη την εποχή ξέραμε καλά ότι, αν την ημέρα έμπαιναν 300  προσκυνητές, οι μισοί από αυτούς πήγαιναν στον πατέρα Παϊσιο…

Στην επάνω πόρτα του φράκτη σε καλωσόριζε μια πινακίδα που έγραφε ” κεραστείτε ” και απο κάτω υπήρχε  ένα κουτί με λουκούμια. Υπήρχε ακόμη τρεχούμενο νερό και μερικά σιδερένια κύπελλα για να πίνουν οι προσκυνητές.

Όταν φθάσαμε, ήταν ευτυχώς εκεί και σκάλιζε τον κήπο του.

Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι ο Γέροντας, αν και απομονωμένος από τον κόσμο,  γνώριζε σχεδόν τα πάντα που συνέβαιναν, από πλευράς αστυνομεύσεως και εθνικής ασφάλειας και αφορούσαν το  Αγιο Ορος.  Ηταν ακόμη  ενήμερος για όλα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα.

 

Μου έλεγε, ότι οι ξένες δυνάμεις στην Ευρώπη με τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτουν, έχουν σαν στόχο να αλλοιώσουν τις αρχές, τις παραδόσεις, και τους θεσμούς του Αγίου Ορους. Το πολύ χρήμα, οι ανέσεις, τα περιουσιακά στοιχεία, η διάνοιξη δρόμων, τα μηχανήματα, και οι ευκολίες, ήτανε θέματα που τον προβλημάτιζαν.

Θυμάμαι κάποια φορά, που είχα συνοδεύσει ως διοικητής της Αστυνομίας τρεις ξένους επισήμους, που ήθελαν να γνωρίσουν τον ” μεγάλο ασκητή  Παϊσιο “, μέσα από όσα είχαν ακούσει γι  αυτόν στην πατρίδα τους.

Ενας από αυτούς τον ρώτησε για την Ενωμένη Ευρώπη, και πήρε την εξής απάντηση.

— Είναι πολύ ζεστό ακόμη το αίμα…

 

Σταύρος Βαλίδης, πρώην διοικητής Αστυνομικού τμήματος του Αγίου Όρους

 

Πηγή: iellada.gr