Θαυμαστές διηγήσεις

Εντυπωσιακή εμφάνιση του αγίου Γεωργίου στον Οσμάν Τσαούς και πρόρρηση για το πόσο θα ζήσει!

11 Φεβρουαρίου 2021

Εντυπωσιακή εμφάνιση του αγίου Γεωργίου στον Οσμάν Τσαούς και πρόρρηση για το πόσο θα ζήσει!

Παράδοση της θαυματουργού εικόνας του αγίου Γεωργίου της Μονής Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά Χάρσερας, της Αργυρούπολης του Πόντου, στον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο (δεξιά) από τον κάτοχο της κ. Λουκά Γκούλτα.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο Οσμάν Τσαούς από την Χάρσερα ήταν 115 χρόνων. Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα φορτωνόταν το φορτίο του και ερχόταν στο Κανί (Αργυρούπολη) [του Πόντου].

Στον δρόμο ξεκουραζόταν λίγο, έπινε έναν καφέ στο χάνι του Θόδωρου Τσιαληκά, και μετά ξανάπαιρνε το φορτίο του και ανέβαινε τον ανήφορο μιας τοποθεσίας, όπου ήταν τα Τούρκικα νεκροταφεία και λέγονταν Ωρομάϊσα.

Κάποτε τον ρώτησε ο Τσιαληκάς γιά την ηλικία του λέγοντάς του:
– Εσύ σίγουρα έκανες γραμμάτιο με τον Θεό να ζήσεις πολλά χρόνια.

Τότε ο Οσμάν Τσαούς του είπε πως:
– Όταν ήμουν παιδί, με είχε πάρει ο ηγούμενος του Αγίου Γεωργίου [Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά της Χαλδίας] σαν παραγιό στο μοναστήρι. Μια μέρα που πήγαινα στον μύλο να αλέσω, στάθηκε μπροστά μου ο Άγιος Γεώργιος καβάλα σ’ ένα γκρίζο άλογο. Από τα πέταλα του αλόγου έβγαιναν σπίθες. Τρόμαξα, τα έχασα, έπεσα στα γόνατα. Τότε ο Άγιος Γεώργιος με ακούμπησε και μου είπε: “Οσμάν Τσαούς, εσύ πολύ θα ζήσεις”.

Και πράγματι ο Οσμάν Τσαούς έζησε 137 χρόνια, και σε όλη του την ζωή φορά δεν άφησε το φορτίο του.

 

Πηγή: Από το βιβλίο του Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, «Ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά της Χαλδίας, § «Το Καθολικό και τα εξωκκλήσια της Μονής», σελ. 100-102, των εκδόσεων Επτάλοφος. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας: http://www.imdramas.gr/