Γλυπτική, Ζωγραφική & Αγιογραφία και ΦωτογραφίαΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Δυο νέες εκθέσεις στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίσκια

3 Μαρτίου 2021

Δυο νέες εκθέσεις στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίσκια

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια παρουσιάζει, από την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, δύο σημαντικές εκθέσεις, με πάνω από 100 συνολικά έργα, βιβλία, μήτρες κά, από την συλλογή του Μουσείου: την ετήσια έκθεση με θέμα «Πρωτότυπα χαρακτικά και Χαρακτικές Αναπαραγωγές» και την περιοδική έκθεση με θέμα «Ρωσική χαρακτική».

ην ετήσια έκθεση «Ο ρόλος της χαρακτικής, διάδοση και δημιουργία», διαδέχεται η έκθεση «Πρωτότυπα χαρακτικά και χαρακτικές αναπαραγωγές» με 65 έργα από την συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022. Παρουσιάζονται χαρακτικά, μήτρες, βιβλία και αντικείμενα από το 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα, ακολουθώντας δυο άξονες:

– Να απολαύσει ο θεατής πρωτότυπα χαρακτικά φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες αποκλειστικά χαράκτες ή ζωγράφους-χαράκτες.

– Να γίνει ο θεατής πιο οικείος με τη χαρακτική αναπαραγωγής. Πρώτον, με την παραδοσιακή αναπαραγωγή, με την οποία χαράκτες φιλοτεχνούν αυθεντικά χαρακτικά. Δεύτερον, με την αναπαραγωγή που βασίζεται στην τεχνολογία, όπου εξειδικευμένοι τεχνικοί εκτυπώνουν αναπαραγωγές έργων τέχνης.

Heinrich Aldegrever, Οι χορευτές του γάμου, 1538, χαλκογραφία

Jean-Paul Marchal, Κοροϊδεύουν τον καλλιτέχνη, 2006, ξυλογραφία

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης αποτελείται από περίπου 40 πρωτότυπα χαρακτικά, χωρισμένα σε τεχνικές της χαρακτικής. Αυθεντικές πρωτότυπες ξυλογραφίες των Dürer, Favorsky, Wang Maigan, αλλά και του Λευτέρη Οικονόμου και άλλων Κύπριων, Ελλαδιτών και ξένων χαρακτών× ένα πανόραμα δημιουργίας μέσω των βασικών μεθόδων της χαλκογραφίας υπογράφουν διεθνώς γνωστά ονόματα της χαρακτικής τέχνης, όπως οι Heinrich Aldegrever, Jacques Callot, William Hogarth, John Corbidge κά.× τρία εντυπωσιακά έργα, των Παναγιώτη Τέτση, Ανδρέα Χαραλαμπίδη και Viko εκπροσωπούν την λιθογραφία× τέλος, η λινογραφία, προτείνει αυθεντικά έργα των Αλέκου Φασιανού, Glyn Hughes και άλλων Ελλαδιτών και Κύπριων χαρακτών, μεταξύ των οποίων και του Χαμπή.

Διαβάστε περισσότερα στο city.sigmalive.com