Θαυμαστές διηγήσεις

Όσιος Αρσένιος ο εν Πάρω, Για τους κακοποιούς που ήθελαν να ληστέψουν τη γυναικεία Μονή…

19 Μαρτίου 2021

Όσιος Αρσένιος ο εν Πάρω, Για τους κακοποιούς που ήθελαν να ληστέψουν τη γυναικεία Μονή…

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

[Γράφει ο Γέροντας, π. Φιλόθεος Ζερβάκος]:
Μια ομάδα ληστοσυμμοριτών ήλθε κάποτε στην Πάρο και ένα βράδυ ανέβηκε στην γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως. Ο αρχηγός τους κτύπησε την πόρτα και απαίτησε να του δώσουν όλα τα τιμαλφή, δηλαδή ότι πολύτιμο είχε το μοναστήρι και τις νέες καλογριές.

Ο μοναχές στην αρχή αρνήθηκαν να του δώσουν οτιδήποτε, αλλά στην συνέχεια τους κατέβασαν ένα καλάθι με τρόφιμα. Οι ληστές επέμεναν, όμως, να τους ανοίξουν, λέγοντάς τους πως διαφορετικά θα κάψουν την μονή.

Μετά την προειδοποίηση αυτή οι μοναχές άνοιξαν την πόρτα, αλλά μόλις μπήκαν βρίζοντας και βλασφημώντας, παρέλυσαν τα πόδια τους και δεν μπορούσαν να σαλέψουν, και έμειναν ακίνητοι επί τόπου.

Αμέσως, οι ληστές κατάλαβαν το λάθος τους και ζήτησαν συγχώρεση από τις μοναχές και βοήθεια από τον Άγιο.

Τότε, λύθηκαν από τα δεσμά τους και έκαναν εδαφιαίες μετάνοιες, φίλησαν το χέρι της ηγουμένης και προσκύνησαν στην εκκλησία.

Στη συνέχεια ο αρχηγός τους έδωσε μία σακούλα με χρυσά και αργυρά νομίσματα και άλλα τιμαλφή και κοσμήματα που είχαν μαζί τους λέγοντας της:
– Αυτά τα χαρίζω στο μοναστήρι. Για μένα είναι άχρηστα. Αποφάσισα να αφήσω τους συντρόφους μου και να γίνω καλόγηρος. Παρακαλώ ποιος είναι άγιος που σας προστατεύει;

Η ηγουμένη τον οδήγησε στον τάφο του Οσίου και ο αρχιληστής αφού γονάτισε ασπάστηκε με δάκρυα τον τάφον, ζητώντας συγγνώμη για όσα προηγουμένως συνέβησαν. Ο ίδιος άφησε την ληστρική ζωή και έγινε μοναχός και μάλιστα ενάρετος!

Από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου, π. Φιλοθέου Ζερβάκου, «Βίος και θαύματα του οσίου πατρός ημών Αρσενίου του νέου του εν τη νήσω Πάρω ασκήσαντος», έκδοση Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους, Πάρος 1996.