Ορθοδοξία· Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

Γονατιστός ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Ιεράρχες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Οικουμένη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

20 Ιουνίου 2021

Γονατιστός ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Ιεράρχες σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Οικουμένη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κυριακή της Πεντηκοστής και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας έλαβε χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας και ολοκλήρου του πλανήτη, καθώς και στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, την Κωνσταντινούπολη, υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος γονατιστός ανέγνωσε τις κατανυκτικές ευχές της μεγάλης αυτής ημέρας.

 

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, Φωτο: Nikos-Giorgos Papachristou / Ecumenical Patriarchate.

 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 



 

 

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών ιερούργησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε συλλειτουργούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρωγών κ. Φιλόθεο μαζί με Ιερείς και διακόνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας. Παρέστησαν αρκετοί πιστοί, ωστόσο, τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μετρά κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Μετά την Ακολουθία ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά τονίζοντας: «Δι’ ευχών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας μακάρι να παραμένουμε ενωμένοι στο σώμα της Εκκλησίας, για να δεχόμαστε την χάρη του Παναγίου Πνεύματος».

Την Πεντηκοστή η Εκκλησία εορτάζει το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, τον Παράκλητο, το ‘Αγιο Πνεύμα, το οποίο κατήλθε στο υπερώο της Ιερουσαλήμ για να εγκαινιάσει μία νέα σωτηριολογική περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας (Πράξ. 2:1).

Ο ερχομός Του περιγράφεται ως «εκ του ουρανού ήχος ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας» και η ορατή παρουσία Του ήταν ως «γλώσσαι ωσεί πυρός», το Οποίον «εκάθισέ τε εφ’ ένα έκαστον αυτών (των μαθητών)» (Πράξ.2: 3-4).

Σημειώνεται ότι οι πιστοί που εκκλησιάστηκαν κατά την Κυριακή της Πεντηκοστής στην Μητρόπολη τήρησαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Δείτε φωτογραφίες: 

 

 

 

 

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πολυγύρου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής, 20 Ιουνίου 2021.

Τον οικείο Ποιμενάρχη πλαισίωσαν ο Προισταμενος του Ιερού Ναού πρωτ. Αντώνιος Φιλίππου και ο ιεροδιάκονος Χαράλαμπος Σκαρλής.

Οι πιστοί συμμετείχαν στην Θεια Λειτουργία και στην ακολουθία της Γονυκλισίας με κατάνυξη , τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η σημερινή εορτή είναι η γενέθλιος ημέρα της εκκλησίας κατά την οποία το Παράκλητο πνεύμα εγκαθίδρυσε δια των αποστολών την εκκλησία του Χριστού στον κόσμο.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες Ραφαήλ Γεωργιάδης: 

 

              

 

ΚΥΠΡΟΣ

Με κατάνυξη εορτάστηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής στο Παραλίμνι.

Της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τον εφημέριο του ναού Πρωτ. Ηρακλείδιο Ξιούρο και τους Διακόνους της Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, όπου αναγνώστηκαν οι προκαθορισμένες ευχές της ημέρας.

 

Φώτο: Θεόδωρος Νίκας Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Επισκοπειού ιερούργησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Τον οικείο Ποιμενάρχη πλαισίωσαν ο Προισταμενος του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Χρυσάνθου και ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης.

Στην ομιλία του, ο Πανιερώτατος, προ της Απολύσεως, αναφέρθηκε στη σημασία του μεγάλου γεγονότος της Πεντηκοστής και στην παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του κάθε Χριστιανού, η οποία εδραιώνει την πίστη.

 

 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το απόγευμα του Σαββάτου, 19ης Ιουνίου 2021, παραμονή της Εορτής της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής.

Στον λόγο του τόνισε, ότι το Άγιο Πνεύμα, το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό, συμμαρτυρεί, συναντι­λαμβάνεται, πραγματώνοντας μέσα στις ψυχές μας το όλο ανακαινιστικό του έργο.

Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, 20ης Ιουνίου 2021, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής και προέστη του Εσπερινού της Γονυκλισίας ευχόμενος το Άγιον Πνεύμα να ευλογεί, να φωτίζει και να καθοδηγεί την ζωή όλων μας.

 

 

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδος στο Λος Μπάνιος, Λαγκούνα, Φιλιππίνες, από όπου παραθέτουμε μικρή δέσμη φωτογραφικών στιγμιοτύπων. Στα επίκαιρα φωτογραφικά στιγμιότυπα γίνεται φανερή η ευλάβεια των ντόπιων Ορθοδόξων, οι οποίοι κατά την τάξη έπεσαν στα γόνατα την ώρα της ανάγνωσης των ευχών της Γονυκλισίας.

 

 

 

ΤΑΣΜΑΝΙΑ

Επρόκειτο για μια ξεχωριστή ημέρα για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Τασμανίας, καθώς ο Πανοσιολογιώτατος π. Πρόχορος παρουσίασε, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, τον νέο εφημέριο της Ενορίας της Αγίας Τριάδος, π. Δημήτριο Κάτση. Σημειώνεται ότι ο π. Δημήτριος θα υπηρετεί επίσης τις πνευματικές ανάγκες των πιστών στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Launceston.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο π. Πρόχορος μίλησε στο εκκλησίασμα για τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, ενώ επισήμανε την αξία του να εργάζονται όλοι για τις ανάγκες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με υπακοή στον Ποιμανάρχη τους.

Ακολούθως, καλωσόρισε τον π. Δημήτριο με τη συμβουλή να αγκαλιάσει και να δείξει την αγάπη του προς όλους τους πιστούς, εργαζόμενος για τη δόξα του Θεού και του λαού Του.

 

Επιπλέον, ο Πανοσιολογιώτατος επαίνεσε το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Τασμανίας, σημειώνοντας στον π. Δημήτριο πως θα γνωρίσει ανθρώπους απλούς, με μεγάλες καρδιές, που διψούν να έρθουν πιο κοντά στον Θεό.

Στην αντιφώνησή του, ο νέος εφημέριος της Αγίας Τριάδος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο που του έδωσε την ευλογία να υπηρετήσει τον λαό της Τασμανίας, ενώ ευχαριστίες απηύθυνε και προς τον π. Πρόχορο, για βοήθεια, την υποστήριξή του και για την αγάπη που του έχει δείξει.

Έπειτα, ο π. Δημήτριος έδωσε την υπόσχεση πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να φέρει ανθρώπους πιο κοντά στον Θεό και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Στη συνέχεια, παρατέθηκε γεύμα όπου ο π. Δημήτριος και η Πρεσβυτέρα του είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους ενορίτες της Αγίας Τριάδος.

Τέλος, το συμβούλιο της Ενορίας προσέφερε άνθη στην Πρεσβυτέρα και ένα μικρό δώρο καλωσορίσματος στον π. Δημήτριο. (πηγή: greek.vema.com.au)

 

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Φρουμεντίου, φωτιστού της Αβησσυνίας, στην Αιθιοπική πρωτεύουσα Αδδίς Αμπέμπα, εορτάσθηκε η Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ιερούργησε ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, ενώ συλλειτούργησε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Μέγας Αρχιμ. του Θρόνου κ. Χρυσόστομος Μπαρμπέρης.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε ο εσπερινός του Αγίου Πνεύματος. Παρέστησαν Ορθόδοξοι πιστοί Έλληνες ομογενείς, Αιθίοπες, Ουκρανοί και Αραβόφωνοι.

Παρευρέθηκε και ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπέμπα κ. Δημήτριος Συκάς.

Τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής απέδωσε εξαιρετικά ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως, κ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε προς τους παρισταμένους πιστούς τις ευχές και ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοδώρου Β, ευχόμενος η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος να φωτίζει και να στηρίζει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 

 

 

ΣΥΜΗ

Στον Πανορμίτη της Σύμης το πρωΐ της Κυριακής επραγματοποιήθη η έναρξη του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου και ακολούθησε η τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας  συλλειτουργούντων του Πανοσ. Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Αντωνίου Πατρού και του Διακόνου π. Γεωργίου Κακακιού.

Ευθύς αμέσως μετά την απόλυσιν της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος, κατά την διάρκειαν του οποίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ανέπεμψε τις κατανυκτικές ευχές της Γονυκλισίας.

 

 

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τιμήθηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Παμμεγέθης Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, στον οποίον τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένου από τους εφημερίους του Ναού Αρχιμ. Τιμόθεο Μπινίσκο και Πρωτ. Κων/νο Σφήκα και τους διακόνους Θεόφιλο Κυριάκο και Αναστάσιο Μαντζαφλάρη.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο μήνυμα της ενότητος μέσα στην Εκκλησία, που μας δίνει η εορτή της Πεντηκοστής. Εν συνεχεία τελέσθηκε και ο καθιερωμένος Εσπερινός της Γονυκλισίας.

 

   

 

ΑΡΤΑ

Tην Κυριακή της Πεντηκοστής, 20 Ιουνίου 2021, το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη κατά την Εκκλησιαστική Τάξη ο Εσπερινός της Γονυκλισίας.

Φωτογραφίες:

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ

Εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής σε όλους τους Ναούς και της Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, παρουσία πολλών πιστών, που προσήλθαν να λάβουν τη χάρη και το φωτισμό του Παναγίου και Ζωαρχικού Πνεύματος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία της Εορτής και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Ελευθερουπόλεως πλαισιούμενος υπό Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Μπένου.

Ευθύς μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Καθεδρικού Ιερού Ναού για την έναρξη του Πανηγυρικού Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος.

Της ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος ο οποίος και ανέγνωσε μαζί με τους παρισταμένους Ιερείς τις θεσπέσιες ευχές της Γονυκλισίας.

 

ΤΡΙΠΟΛΗ

Εορτάστηκε στην Τρίπολη η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής. Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, 20 Ιουνίου 2021, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σέβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε, κατά το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η Ακολουθία του Εσπερινού και διαβάσθηκαν από τον Μητροπολίτη και τους Ιερείς οι προκαθορισμένες ευχές της Γονυκλισίας.

ΠΗΓΗ: ΧΑΜπίτας

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr