Εκπαίδευση

Αλλάζει ο χρόνος διδασκαλίας των μαθημάτων από τον Σεπτέμβριο – Τι θα ισχύσει ανά τάξη

17 Ιουλίου 2021

Αλλάζει ο χρόνος διδασκαλίας των μαθημάτων από τον Σεπτέμβριο – Τι θα ισχύσει ανά τάξη

Αλλάζει ο χρόνος διδασκαλίας των μαθημάτων από τον Σεπτέμβριο – Τι θα ισχύσει ανά τάξη

Τροπολογία που ρυθμίζει την λειτουργία των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και εισάγει δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα στα νηπιαγωγεία κατατέθηκε στην Βουλή.


Τι είναι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της Ελλάδας εντάσσουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμά τους θεματικές στις εξής κατηγορίες:

α) Ευ Ζην, με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή,

β) Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση και η πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές,

γ) Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, και

δ) Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί με τρόπο βιωματικό, πιο συνεκτικό, πιο συστηματικό η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός, και να εξοικειωθούν παράλληλα οι εκπαιδευτικοί μας σε πιο βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας.

Με την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ανακατανέμεται ο χρόνος διδασκαλίας ανα διδακτικό αντικείμενο στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Δημοτικού

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο
Εισάγεται, επίσης, στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των Νηπιαγωγείων της χώρας, δράση για τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης δραστηριοτήτων (κατά τα ισχύοντα, προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή των προαναφερόμενων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων).

Με υπουργικές αποφάσεις, καθορίζονται όλα τα ζητήματα σχετικά με τη ν εφαρμογή των προαναφερόμενων εκπαιδευτικών δράσεων (ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων καθενός εκ των θεματικών κύκλων, ο αριθμός και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών, η διάρκεια ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα κλπ)

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Πηγή: infokids.gr