Αστρονομία & Αστροφυσική

Αστρικά ίχνη στον ουρανό της Αιτωλοακαρνανίας

19 Ιουλίου 2021

Αστρικά ίχνη στον ουρανό της Αιτωλοακαρνανίας

Ο νόμος της Αιτωλοακαρνανίας εκτός από τις μοναδικές περιοχές που διαθέτει και αναδεικνύονται σταδιακά, διατηρεί επίσης από τους πιο σκοτεινότερους ουρανούς της χώρας μας.

Τα αστρικά ίχνη (star trails) που προβάλλουν οι φωτογραφίες της ανάρτησης έγιναν λήψη από τον Δρυμώνα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 1200 μέτρων, κατά τη διάρκεια της εξόρμησης στις 10&11 Ιουλίου 2021 των μελών της Αστρονομικης και Αστροφυσικής Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας- Α.Α.Ε.Δ.Ε. και του παραρτήματος των Ιωαννίνων “Ανδρομέδα”.

Όπως μας εξηγεί  ο πρόεδρος της ΑΑΕΔΕ Κίμων Παπαθανασόπουλος, τους καλοκαιρινούς μήνες μας δίνεται ευκαιρία λόγο των φιλικών θερμοκρασιών στην ύπαιθρο καθώς είναι και η περίοδος διακοπών, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση είτε στη θάλασσα είτε στο βουνό τη μέρα αλλά και τη νύχτα. Σε ένα σκοτεινό μέρος της περιοχής μας αλλά και στο μέρος των διακοπων μας, σε μια ανέφελη και ασέληνη βραδιά μακριά από τα φώτα της πόλης, μπορούμε να θαυμάσουμε τα χιλιάδων αστέρια που μας περιβάλλουν. Μπορούμε να διακρίνουμε και πλανήτες ανάμεσά τους, όπως ο Δίας και ο Κρόνος (όπου αυτή την περίοδο φαίνονται μετά τις 11:30 το βράδυ),καθώς και την Αφροδίτη που την προλαβαίνουμε μισή ώρα με τρία τέταρτα μετά την δύση του Ηλίου, με το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι το φως των πλανητών δεν τρεμοπαίζει όπως συμβαίνει με το φως των άστρων που ταξιδεύει από πολύ πιο μακριά για να φτάσει στα μάτια μας.

Παρατήρηση του έναστρου ουρανού:
Μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε ένα αστρονομικό ημερολόγιο για να δείτε και να προγραμματίσετε  τα αστρονομικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν το ερχόμενο διάστημα ώστε να παρατηρηθούν είτε με γυμνό οφθαλμό είτε με τη χρήση “ελαφρών” οπτικών μέσων όπως κιάλια ή μικρά τηλεσκόπια, είτε και να τα φωτογραφηθούν, φαινόμενα όπως σύνοδοι πλανητών, βροχές μετεώρων, Σεληνιακές εκλείψεις κ.α.

Χρησιμοποιώντας αστρονομικούς χάρτες υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει κάποιος την αναγνώριση βασικών αστερισμών και των αστρονομικών αντικειμένων που φαινομενικά περιέχουν, όπως γαλαξίες, νεφελώματα, κ.α.
Σχετικά Links:
https://www.astrovox.gr/skycharts/

Εγχειρίδιο Παρατήρησης


https://theskylive.com/

Φωτογραφίζοντας τον έναστρο ουρανό.
Η φωτογράφηση εικόνων του έναστρου ουρανού είτε και τμήματος αυτού, μπορεί να γίνει πια με πικοίλους τρόπους, είτε με μια ψηφιακή dslr είτε με κινητό αλλά και στις δυο περιπτώσεις χρειάζεται μια σταθερή βάση τύπου τρίποδου.
Σχετικά links:
https://www.astrovox.gr/avat/types.php
https://www.canon.gr/get-inspired/tips-and-techniques/photograph-stars-night-sky/

Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος – “Ηρακλής”, (ΑΑΕΔΕ- Ηρακλής).
Να υπενθυμίσουμε ότι ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας και η Δυτική Ελλάδα έχει ερασιτεχνικό σύλλογο αστρονομίας από το 2000 όπου ιδρύθηκε από τον αείμνηστο γιατρό Θύμιο Παπαναστασίου.
Είναι η ΑΑΕΔΕ – Ηρακλής με έδρα το Αγρίνιο. Δραστηριοποιείται στη διοργάνωση αστροβραδιών, εξορμήσεων, δημόσιων ομιλιών. Έχει τομείς εργασίας όπως η οπτική παρατήρηση, αστροφωτογραφία βαθέως & ευρέως πεδίου, ραδιοαστρονομία, και άλλες κατηγορίες.
Σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θέρμου το 2018, διοργάνωσαν την 12η Πανελλήνια εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων στον Δρυμώνα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. https://www.astroexormisi.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/
https://www.facebook.com/ppantazopoulos/videos/10217615657690281/

Τα μέλη του ΑΑΕΔΕ – Ηρακλής, τόσο του Δ.Σ. όσο και τα τακτικά μέλη σημειώνουν πως αποτελεί   ευχαρίστησή τους να απαντήσουν και αν εξηγήσουν σε ότι άπτεται την αστρονομία ως ενασχόληση όσο για τις δράσεις που γίνονται στον νομό μας αλλά όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.
https://www.astroclubs.gr/astroclubs-directory/wpbdp_category/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82/

Το 2020 μια έμπειρη ομάδα αστροπαρατήρησης με έδρα τα Ιωάννινα προσαρτήθηκε στην ΑΑΕΔΕ – Ηρακλής σαν παράρτημα και μαζί σαν μια ομάδα εργαζόμαστε εθελοντικά για την διάδοση και διάχυση της ερασιτεχνικής και όχι μόνο αστρονομίας.
https://www.facebook.com/groups/astroioannina/

Πηγή: agriniopress.gr