Γενικά Θέματα

Facebook: Έκλεισε εκατοντάδες λογαριασμούς που διέδιδαν «fake news» για τα εμβόλια του κορωνοϊού

28 Σεπτεμβρίου 2021

Facebook: Έκλεισε εκατοντάδες λογαριασμούς που διέδιδαν «fake news» για τα εμβόλια του κορωνοϊού

Αφαιρέθηκαν λογαριασμοί που συνδέονταν με ένα μυστηριώδες διαφημιστικό πρακτορείο και το οποίο επεδίωκε να πληρώσει Influencers, για να δυσφημήσουν τα εμβόλια της Covid-19, που κατασκευάζονται από την Pfizer και την AstraZeneca
Το Facebook ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι έκλεισε εκατοντάδες λογαριασμούς που διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

FILE PHOTO: The Facebook logo is displayed on a mobile phone in this picture illustration taken December 2, 2019. REUTERS/Johanna Geron/Illustration/File Photo

Το κορυφαίο μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε «πλυντήριο παραπληροφόρησης» το δίκτυο λογαριασμών που προερχόταν από τη Ρωσία και επιχειρούσε να «στρατολογήσει» influencers να διαδώσουν fake news για τα εμβόλια της Covid -19. Στόχευε κυρίως χρήστες με «καθαρή φήμη» σε Ινδία, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ.

Για την εκστρατεία παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την αναφορά του Facebook, ευθύνεται η εταιρεία μάρκετινγκ Fazze, η οποία είναι μέρος μιας ρωσικής εταιρείας που ονομάζεται AdNow.

Τον περασμένο μήνα ερεύνα του BBC Trending ανέφερε πως τον Μάιο απο την Fazze πρόσφεραν χρήματα σε Influencer για να διαδώσουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τους κίνδυνους που σχετίζονται με το εμβόλιο της Pfizer. Το ίδιο είχε επιχειρήσει και με το εμβόλιο της AstraZeneca διαδίδοντας πως χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο αδενοϊό χιμπατζή.

Οι αναρτήσεις από λογαριασμούς στο δίκτυο διέδωσαν μιμίδια που χρησιμοποίησαν εικόνες από τις ταινίες «Πλανήτης των Πιθήκων» για να δώσουν την εντύπωση ότι το εμβόλιο θα μετατρέψει τους ανθρώπους σε πιθήκους.

Πηγή: protothema.gr