Επιστήμες, Τέχνες & ΠολιτισμόςΚοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Περιοχή στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης μετονομάστηκε σε Χίος

10 Οκτωβρίου 2021

Περιοχή στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης μετονομάστηκε σε Χίος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το όνομα του ελληνικού νησιού της Χίου πήρε μια πόλη της Νέας Υόρκης για να τιμήσει τα θύματα της Σφαγής της Χίου το 1822.

Photo: Peter Plumpis

Το Scio είναι μια μικρή κοινότητα 1.723 ατόμων στην κομητεία Allegheny στα δυτικά της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται νότια του Ρότσεστερ και περίπου 160 μίλια νοτιοανατολικά του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή για άτομα ελληνικής καταγωγής που ζουν ή έχουν ζήσει εκεί.

Το όνομα Scio είναι το βενετσιάνικο/ιταλικό όνομα για το νησί της Χίου και ορίστηκε για τη μετονομασία της πόλης που παραπέμπει στο ελληνικό νησί.

Το 2019, το Scio Lions Club χάρισε και αποκάλυψε μια πλακέτα που εξηγεί την ιστορία του ονόματος της πόλης. Η πινακίδα, που βρίσκεται στην κεντρική οδό μπροστά από το δημόσιο πάρκο δίπλα στη βιβλιοθήκη του Scio Memorial, γράφει:

«Η περιοχή γύρω από το Scio κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1805 από τον Τζόζεφ Νάιτ, έναν πολιτοφύλακα της Αμερικανικής Επανάστασης. Πριν πάρει το τελικό του όνομα, το Scio ονομάστηκε Bloods Corner και στη συνέχεια Riddleville. Το 1822 έγινε η σφαγή των χριστιανών από τους Τούρκους στο ελληνικό νησί Σίο [Χίος] στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η πράξη τρόμαξε πολλούς στον Δυτικό κόσμο με τον μεγάλο Ντάνιελ Γουέμπστερ να δίνει έναν παθιασμένο λόγο που έκανε αίσθηση σε όλη τη χώρα. Οι ιδρυτές της Scio τίμησαν τα θύματα ονομάζοντας τη νέα τους πόλη Scio στις 31 Ιανουαρίου 1823».

Ο Τζόζεφ Νάιτ ίσως ήταν ένας στρατιώτης ή καταστηματάρχης, έμπορος, χασάπης, αγρότης ή οτιδήποτε άλλο και αν δεν ήταν στο στρατό θα ήταν έτοιμος να πάρει το όπλο του εναντίον των Βρετανών εάν τον καλούσαν.

Ο Ντάνιελ Γουέμπστερ ήταν ένας φιλέλληνας, ένας εύγλωττος ρήτορας, συγγραφέας και διάσημος γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1821 έδωσε μια αξιοσημείωτη ομιλία στο Κογκρέσο προτρέποντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την Ελληνική Επανάσταση.

Η ονομασία της περιοχής Scio αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του ένθερμου φιλελληνικού πνεύματος που εξαπλώθηκε στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή. Καθώς συνεχίζονται οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η 200ή ζοφερή επέτειος της Σφαγής της Χίου είναι τον Απρίλιο του 2022.

Ο Peter Plumpis είναι πρώην δάσκαλος ιστορίας, ιστορικός της Ένωσης Siatista και κατοικεί στην Tonawanda της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ekirikas.com