Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Φεύγουν οι παραγωγοί από τις λαϊκές αγορές

22 Οκτωβρίου 2021

Φεύγουν οι παραγωγοί από τις λαϊκές αγορές

Τη μετατροπή της άδειας των παραγωγών σε επαγγελματική άδεια πωλητή, η οποία ευνοεί τη μετατροπή των αγροτών παραγωγών σε επαγγελματίες πωλητές με εγκατάλειψη της δραστηριότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη και υποχρεώνει όσους διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι, να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο στον χονδρέμπορο στο ένα τρίτο της τιμής με την οποία μπορούν να τα δώσουν στη λαϊκή.

Τη θέσπιση μιας ετήσιας προκήρυξης για τις θέσεις των παραγωγών (που εφόσον π.χ. γίνεται τον Γενάρη, αποτρέπει εμμέσως τον παραγωγό με εποχικά καλοκαιρινά προϊόντα να συμμετέχει και άρα να πάει μετά από 6 μήνες να πουλήσει στη λαϊκή).
Διάρρηξη της απευθείας σύνδεσης αγρότη της υπαίθρου-καταναλωτή της πόλης

Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές διατάξεις δίνουν ουσιαστικά τέλος στην ελεύθερη είσοδο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές που ισχύει σήμερα, με τρόπο που διαρρηγνύει την απευθείας σύνδεση μεταξύ αγρότη της υπαίθρου και καταναλωτή του μεγάλου αστικού κέντρου, με οικονομική ζημία και των δύο και με οικονομικό όφελος μόνον για τους μεσάζοντες.

Την υποχρέωση κάθε επαγγελματία να εισάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει καθώς και την ποσότητά τους, πρόβλεψη που στην υπόλοιπη αγορά υπάρχει μόνο για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά τα σούπερ μάρκετ.

Πηγή: documentonews.gr