Ιστορία, Αρχαιολογία, Παλαιογραφία, Στρατιωτικά & Εθνικά θέματαΚοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Ένας 29χρονος ήρωας που αγκάλιασε οπλοβομβίδα και τίμησε την πατρίδα

25 Νοεμβρίου 2021

Ένας 29χρονος ήρωας που αγκάλιασε οπλοβομβίδα και τίμησε την πατρίδα

Απόδοση του μεταλλίου αλτρουισμού και αυτοθυσίας στον αποθανόντα Λοχαγό Χαράλαμπο Χαραλάμπους. Προεδρικό Μέγαρο, 24 Νοεμβρίου 2021.

Ήταν Πέμπτη του 2009 όταν τα μαντάτα εξαπλώθηκαν σαν κακόγουστη φάρσα. Ίσως να πρόκειται για συνωνυμία. Μπορεί κάποιος να μην κατάλαβε καλά. Λογικά σε λίγο ο ίδιος θα τηλεφωνήσει για να διαβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά. Το ρολόι δεν πρόλαβε να ακουμπήσει 11 το πρωί και το κακό είχε ήδη γίνει. Ο Πάμπος ήταν νεκρός και η είδηση του θανάτου του είχε απλωθεί απ΄ άκρου εις άκρον.

Ο παθιασμένος Λοχαγός είχε κάνει αυτό που θεωρούσε καθήκον. Έγινε ασπίδα για τους «μιτσιούς του». Ύψωσε ανάστημα και έφυγε σαν ήρωας, λεβέντικα μη αφήνοντας σημάδια.

Όπως ο ίδιος ήξερε, όπως αυτός δίδασκε. Η άλλοτε στοργική του αγκαλιά, έγινε αγκαλιά ζωής για τους γύρω του, εκεί στο φυλάκιο όπου έκανε την καταμέτρηση υλικού.

Η έκρηξη στο φυλάκιο κοντά στον Προμαχώνα Ρόκα ήταν εκκωφαντική.

Ο Χαραλάμπους είχε αγκαλιάσει την ελαττωματική όπως αποδείχθηκε οπλοβομβίδα χαρίζοντας ζωή μέσα σε δευτερόλεπτα στους γύρω στρατιώτες που ήταν μαζί του στο σημείο.

Ημερολόγιο ημέρας

Καταμέτρηση Υλικού του 3ου Λόχου της Μονάδας τον οποίο επρόκειτο να παραλάβει.

Ενώ διενεργούσε την καταμέτρηση πυρομαχικών στο υπόγειο του Φυλακίου 309 στο κτήριο Ηλέκτρα παρουσία 1 ΔΕΑ και 3 στρατιωτών ο Υπολοχαγός άκουσε παράξενο θόρυβο στο εσωτερικό της οπλοβομβίδας, σαν να είχε οπλίσει ο πυροκροτητής.

Ο Χαραλάμπους γεννήθηκε στο Μένοικο της Επαρχίας Λευκωσίας και ήταν νυμφευμένος. Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ 2003).

Έρευνα που διενεργήθηκε μετά θάνατον διαπίστωσε ότι ο 29χρονος τότε Υπολοχαγός σκοτώθηκε από ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι από ανθρώπινο λάθος.

Τότε ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας σε δηλώσεις του απέδωσε τα αίτια του τραγικού ατυχήματος σε «ανθρώπινο λάθος». Η έρευνα λοιπόν, κατέδειξε πως όχι μόνο η συγκεκριμένη φονική οπλοβομβίδα αλλά και χιλιάδες άλλες του ίδιου τύπου, αλλοιώθηκαν στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς.

Ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας

«Η μετά θάνατον αυτή τιμή είναι ένδειξη της υπέρτατης ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης ολόκληρης της Πολιτείας και του λαού, εκφράζει και αντανακλά τον οφειλόμενο σεβασμό για την ανεκτίμητη προσφορά του Χαράλαμπου στην πατρίδα», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την απόδοση του μεταλλίου.

Ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων εξέφρασε ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας για την οδύνη, αλλά και δικαιολογημένη πικρία που προκλήθηκε έως ότου αναγνωριστεί το αυτονόητο: Το μεγαλείο της ψυχής και η αυτοθυσία του Χαράλαμπου για να σώσει τις ζωές τεσσάρων συναδέλφων του.

Πηγή: sigmalive.com