Κοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

O ιδιοκτήτης των New Balance είναι γιος Ελλήνων μεταναστών -Μια απίστευτη ιστορία επιτυχίας

16 Ιανουαρίου 2022

O ιδιοκτήτης των New Balance είναι γιος Ελλήνων μεταναστών -Μια απίστευτη ιστορία επιτυχίας

Ο μεγιστάνας Jim Davis, ο γιος Ελλήνων μεταναστών που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του brand αθλητικών παπουτσιών New Balance, λανσάρισε με αφορμή την ταινία Don’t Look Up, σε συνεργασία με το Netflix, τα πιο ακριβά αθλητικά παπούτσια στον κόσμο: ένα ζευγάρι που έχει πάνω του κομμάτια από αληθινό μετεωρίτη.

Ποιος είναι όμως ο άνδρας ελληνικής καταγωγής που κατέκτησε τον κόσμο, τι κρύβεται πίσω από αυτή την ενέργεια και πώς κινδύνεψε να τον καταστρέψει ο τυφώνας Τραμπ; 

Η ταινία Don’t Look Up του Netflix έγινε viral μέσα στα Χριστούγεννα, ξεσηκώνοντας μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ένα απίστευτο τσουνάμι δημοσιότητας. Τα social media κατακλύστηκαν με ποστ γι΄ αυτή την παραγωγή με το πολύ δυνατό καστ -Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζένιφερ Λώρενς, Μέριλ Στριπ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τιμοτέ Σαλαμέ κ.ά.- και το πρωτότυπο σενάριο που μιλά για την καταστροφή του πλανήτη από έναν μετεωρίτη. Ο Ελληνοαμερικανός Jim Davis, πρόεδρος της εταιρείας αθλητικών παπουτσιών New Balance, είδε μπροστά, μήνες πριν, το φαινόμενο να έρχεται και επένδυσε εγκαίρως, σε συνεργασία με την streaming συνδρομητική πλατφόρμα ταινιών και σειρών, στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού σχεδίου sneakers, που είναι φτιαγμένα από κομμάτια πραγματικού μετεωρίτη.

Ο Jim Davis τη δεκαετία του ’80 στο εργοστάσιο της New Balance Φωτογραφία: Getty Images

Το μοντέλο Dibiasky που σχεδίασε η εταιρεία του δαιμόνιου Davis, New Balance, είναι επενδυμένο με πετρώματα από έναν αστεροειδή ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που έπεσε στη Γη και ανακαλύφθηκε το 1967 στις όχθες του ποταμού Hekadue, παραπόταμου του Yasachnaya, στην περιοχή Magadan της Ρωσίας. Ο Jim Davis μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων κατάφερε να αποκτήσει ένα κομμάτι από τον μετεωρίτη Seymchan, ο οποίος αποτελείται από το πολυτελές μέταλλο του παλασσίτη με εντυπωσιακούς λαμπερούς κρυστάλλους. Το μοντέλο που λανσαρίστηκε παράλληλα με τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας του Adam McKay, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s έναντι 10.000 βρετανικών λιρών, έσοδα που διατέθηκαν στην οργάνωση WWF για την προστασία άγριων ζώων. Γιατί όμως ο Jim Davis ήθελε τόσο πολύ να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το brand του New Balance; Τι κρύβεται πίσω από την απατηλή λάμψη ενός συλλεκτικού παπουτσιού από αληθινό μετεωρίτη;

Ο τυφώνας Τραμπ και ο μετεωρίτης του Don’t Look Up 
Ο καλός καπετάνιος, λένε, στη φουρτούνα φαίνεται. Όταν το καράβι του αρχίζει να βολοδέρνει στο κύμα πρέπει να κάνει την κίνηση ματ για να το οδηγήσει σε ασφαλή νερά. Αυτό ακριβώς έκανε ο αυτοδημιούργητος Jim Davis. Όταν είδε την αυτοκρατορία του να κλυδωνίζεται, κινητοποίησε έναν μηχανισμό rebranding, κάνοντας μια σειρά από έξυπνες κινήσεις με φιλανθρωπικό πρόσημο, για να σκεπάσει τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί όταν στήριξε τον Ντόναλτ Τραμπ. Η New Balance, την τελευταία 5ετία βρέθηκε στο στόχαστρο, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε χρηματοδοτήσει την καμπάνια του Τραμπ. Τότε ξέσπασε μια σταυροφορία εναντίον του αθλητικού brand στα social media, με χρήστες να καίνε εξοργισμένοι τα New Balance αθλητικά τους, καλώντας τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να μποϊκοτάρουν την εταιρεία. Όλα ξεκίνησαν όταν μια δημοσιογράφος της Wall Street Journal ποστάρισε στο Twitter τη δήλωση ενός εκπροσώπου της New Balance που στήριζε τον Τραμπ. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στο Twitter, η New Balance αναγκάστηκε να εκδώσει μια ανακοίνωση που εξηγούσε ότι η άποψη ενός στελέχους της εταιρείας δεν σημαίνει αυτόματα ότι απηχεί τις πολιτικές απόψεις του brand. Ωστόσο, η ένταση κλιμακώθηκε όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις ότι ο ίδιος Jim Davis, που ήταν δυσαρεστημένος με τον Λευκό Οίκο στα χρόνια θητείας του Μπαράκ Ομπάμα είχε στείλει, σύμφωνα με τα αρχεία της ομοσπονδιακής εκστρατείας, μια επιταγή 396.500 δολαρίων στην Trump Victory. Η εταιρεία βρέθηκε να απολογείται ότι δεν στήριζε τον Τραμπ, αλλά μόνο τη θέση του ενάντια στη συμφωνία Trans Pacific Partnership. Έκτοτε με μια σειρά από φιλανθρωπικές κινήσεις ο Davis κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα και να ισχυροποιήσει ξανά την αυτοκρατορία που έχτισε από το μηδέν.

Ο Kαναδός τεννίστας Milos Raonic με τον πρόεδρο της New Balance Jim Davis – Φωτογραφία: AP Photo/Tim Ireland

Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός μεγιστάνας Jim Davis; 
Γιος Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική του ’40, ο Davis κατάφερε να ξεφύγει από την ελληνική ταβέρνα του πατέρα του, όπου σερβίριζε όταν ήταν έφηβος, για να κυνηγήσει τα όνειρά του. Η ζωή του αυτοδημιούργητου προέδρου του πολυεθνικού brand αθλητικών παπουτσιών New Balance μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν και έχτισε μια παντοδύναμη αυτοκρατορία, γεννήθηκε το 1943 στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Οι γονείς του, είχαν φύγει από την Ελλάδα λίγο πριν τον πόλεμο, αναζητώντας την τύχη τους σε μια ξένη χώρα, μαζί με χιλιάδες άλλους μετανάστες που τη δεκαετία του ’30 άφηναν πίσω τους τις ρίζες τους για να βρουν δουλειά στην Αμερική, πλένοντας τόνους πιάτων ως λαντζέρηδες σε εστιατόρια και φτιάχνοντας μετά τις δικές τους ελληνικές κοινότητες με ταβέρνες και καταστήματα, διάσπαρτες σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής. Κάπου ανάμεσα σε πιάτα με ελληνικό μουσακά, ο Davis ακούγοντας τα αγαπημένα του ροκ τραγούδια των Rolling Stones, ονειρευόταν μια ζωή διαφορετική. Ήθελε να γίνει γιατρός. Παρόλο που μισούσε το διάβασμα και δεν του άρεσε καθόλου το σχολείο, πιέστηκε και τα κατάφερε. Σπούδασε βιοχημικός στο Middlebury College. Πολύ γρήγορα ανακάλυψε ότι ίσως η ιατρική να μην ήταν ο βατήρας που αναζητούσε για να κάνει το άλμα που επιθυμούσε και να ξεφύγει από τη ζωή ενός μετανάστη δεύτερης γενιάς. Με τη βοήθεια ενός καθηγητή του βρήκε την αληθινή κλίση του που δεν ήταν η βιοχημεία, αλλά το εμπόριο.

Πηγή: iefimerida.gr