Άγ. Παΐσιος ΑγιορείτηςΆγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθοδοξία και Ορθοπραξία

Όσιος Παΐσιος: Για την διάκριση

24 Ιανουαρίου 2022

Όσιος Παΐσιος: Για την διάκριση

Είπε κάποτε [ο όσιος Παΐσιος] ότι, μια αυστηρή χριστιανή απόφευγε να βγαίνει με τον άνδρα της και προτιμούσε να πηγαίνει σε αγρυπνίες και τέτοια, με αποτέλεσμα να μπλέξει ο άνδρας της με άλλη γυναίκα και να διαλύσει το σπίτι της.


Και έλεγε, ότι χρειάζεται προσοχή και διάκριση να μη κάνουμε κακό από υπερβολικό ζήλο.
Πώς αποκτάται, Γέροντα, η διάκριση;
– Μα ευλογημένε, η διάκριση είναι το στεφάνι των αρετών. Εάν οι αρετές σου είναι από χρυσάφι, από χρυσάφι είναι και η διάκρισή σου. Εάν οι αρετές σου είναι από σίδερο, από σίδερο είναι και η διάκρισή σου. Και αν οι αρετές σου είναι από χορτάρι, από χορτάρι είναι και η διάκρισή σου.
[Γι’ αυτόν που μοίρασε την περιουσία του για να τον τρέφει ο Θεός] Είπε ο Γέροντας: Κάποτε ένας χωρικός που είχε διαβάσει στο Ευαγγέλιο, ότι ο Χριστός διδάσκει να μοιράσουμε τα υπάρχοντά μας στους φτωχούς και θα μας φροντίζει, όπως τα κρίνα του αγρού, του έλεγε ότι θα εφαρμόσει το Ευαγγέλιο.

Ο Γέροντας του εξηγούσε, ότι δεν είχε φθάσει σ’ αυτά τα μέτρα, αλλά ο χωρικός επέμενε και τελικά πούλησε τα χωράφια του και τα μοίρασε.
Ύστερα παρεπονείτο στον π. Παΐσιο, ότι ο Θεός δεν τον φροντίζει.

Και ο Γέροντας του απάντησε:
– Μα, ευλογημένε, εσένα ο Θεός σε φρόντισε. Είδε πόσο αχαΐρευτος ήσουν και σου άφησε από τον πατέρα σου περιουσία για να ζήσεις και την σκόρπισες. Τι ζητάς τώρα;

 

Πηγή: Από το βιβλίο Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, “Διδαχές και αλληλογραφία, Μετά ασματικής ακολουθίας”, των εκδόσεων η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2007.