Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μόλυνση σε εργοστάσια των Western Digital και Kioxia επηρεάζει τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια gigabytes μνήμης flash και ίσως…τις τιμές

13 Φεβρουαρίου 2022

Μόλυνση σε εργοστάσια των Western Digital και Kioxia επηρεάζει τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια gigabytes μνήμης flash και ίσως…τις τιμές

Μέχρι σήμερα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν επηρεάσει τους ημιαγωγούς (επεξεργαστές, κάρτες γραφικών, επεξεργαστές για αυτοκίνητα και αναρίθμητα άλλα προϊόντα) με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη δεν είχαν επηρεάσει τις σύγχρονες μονάδες αποθήκευσης SSD. Αυτό ωστόσο αναμένεται πολύ σύντομα να αλλάξει δυστυχώς.


Ο λόγος είναι μία μόλυνση σε δύο εργοστάσια των εταιρειών Western Digital και Kioxia που βρίσκονται επί Ιαπωνικού εδάφους και στα οποία κατασκευάζονται chip μνήμης NAND flash. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ένα σύντομο Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Western Digital, το ζήτημα της μόλυνσης έχει επηρεάσει τουλάχιστον 6,5 exabytes μνήμης NAND flash, δηλαδή λίγο λιγότερα από 7 εκατομμύρια terabytes ή 7 δισεκατομμύρια gigabytes! Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν λανθασμένα χρησιμοποιήθηκε μια μολυσμένη χημική ουσία για την κατασκευή 3D NAND flash.

Όλα αυτά τα chips μνήμης NAND flash ξαφνικά δεν θα είναι διαθέσιμα για εκατομμύρια μονάδες αποθήκευσης SSD, για κινητά τηλέφωνα, για κάρτες μνήμης ή για μονάδες αποθήκευσης USB και άλλες πολλές συσκευές. Ένας αναλυτής που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg υπονόησε ότι πιθανότατα το σύνολο των απωλειών αναμένεται να φτάνει τα 16 exabytes, αριθμός πραγματικά ασύλληπτος.

Το ζήτημα της μόλυνσης θα μπορούσε επιπλέον να γίνει σοβαρότερο εξαιτίας και άλλων παραγόντων, όπως συνέβη για παράδειγμα σε ένα Κινέζικο εργοστάσιο κατασκευής NAND flash της Samsung που διέκοψε τη λειτουργία του εξαιτίας της ασθένειας COVID-19. Η έλλειψη -πραγματική ή υποθετική- chips μνήμης NAND flash για αποθηκευτικά μέσα SSD ή άλλα εξαρτήματα θα μπορούσε να δελεάσει τους scalpers και τους resellers να επιδιώξουν να κερδίσουν γρήγορα χρήματα αγοράζοντας τα διαθέσιμα αποθέματα για να τα πουλήσουν με σημαντικά διογκωμένες τιμές στο ebay ή αλλού.

Την ώρα που πολλές χώρες και επιχειρήσεις επενδύουν δισεκατομμύρια για να αυξήσουν τη μελλοντική ικανότητα παραγωγή chips (π.χ. με τη δημιουργία νέων εργοστασίων) αρκετές εταιρείες και αναλυτές εκτιμούν ότι η έλλειψη ημιαγωγών θα διαρκέσει για όλο το 2022 αλλά και μετά. Οι ελλείψεις στα πάντα, από wafers μέχρι υλικά συσκευασίας και εργατικά χέρια επιδεινώνουν την κατάσταση. Και με τα αποθέματα σε χαμηλά επίπεδα και τις αλυσίδες εφοδιασμού να λειτουργούν «στο όριο», τέτοια ζητήματα στον κατασκευαστικό τομέα ενδέχεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην τιμολόγηση και στη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Πηγή: insomnia.gr