Ιστορία, Αρχαιολογία, Παλαιογραφία, Στρατιωτικά & Εθνικά θέματα

Πατουλίδου: Αν θες να περιγράψεις σε ξένο τι είναι ο Πόντος, δείξε του τη Σέρρα!

14 Φεβρουαρίου 2022

Πατουλίδου: Αν θες να περιγράψεις σε ξένο τι είναι ο Πόντος, δείξε του τη Σέρρα!

Η Βούλα Πατουλίδου στηρίζει την ένταξη του χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Από τις 7 Ιουλίου 2022 ο ποντιακός χορός Σέρρα θα βρίσκεται και επίσημα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης στηρίζει την προσπάθεια αυτή και θέλει να «ταξιδέψει» ο χορός αυτός στα πέρατα της Γής.

Η ένταξη αυτή αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για την πολιτιστική μας κληρονομία, αφού ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τον επόμενο στόχο που είναι το να συμπεριληφθεί ο χορός Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Την απόφαση αυτή είχε υπογράψει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έχοντας υπόψιν την ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO,2003) στην Ελλάδα.

Στηρίζοντας την απόφαση αυτή, η Βούλα Πατουλίδου πρόσφατα δήλωσε: «Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι ο γονιδιακός μας χάρτης. Αυτή μας καθορίζει. Η Σέρρα, ο ποντιακός μας χορός έχει ρίζες στα βάθη της αρχαιότητας. Τράνεψε μέσα στο χρόνο αλώβητος. Αν θες να περιγράψεις σ’ έναν ξένο τι είναι ο Πόντος, δείξε του τη Σέρρα!

»Το πόνημα της Αλεξίας Ιωαννίδου με βρίσκει συμπαραστάτη και στο επόμενο βήμα. Η ένταξη του ποντιακού χορού Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι ζήτημα τιμής. Όλος ο κόσμος θα γνωρίσει τον χορό των χορών! Σέρρα, άλλως Πυρρίχιος».

Πηγή: Μακεδονία, pontosnews.gr