Κοινωνιολογικά (κοινωνική πρόνοια & οικογενειακά θέματα)

Το Chrome OS Flex υπόσχεται να αναζωογονήσει τους παλιούς Windows ή Mac υπολογιστές εντελώς δωρεάν

18 Φεβρουαρίου 2022

Το Chrome OS Flex υπόσχεται να αναζωογονήσει τους παλιούς Windows ή Mac υπολογιστές εντελώς δωρεάν

Η νέα εποχή Chromebook θα βασίζεται κυρίως σε παλαιότερους υπολογιστές ή τουλάχιστον αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα της Google.

Εδώ και αρκετό καιρό γίνεται κάποιος να μετατρέψει τον παλιό του Windows ή Mac υπολογιστή σε ένα Chromebook χάρη σε άλλες εταιρείες εκτός Google, με την πιο γνωστή μεταξύ αυτών τη Neverware με τη δική της έκδοση CloudReady Chromium OS. Η Google εξαγόρασε αυτή την εταιρεία το 2020 και ενώ το CloudReady εξακολουθεί να υπάρχει, ήταν σαφές ότι η εταιρεία είχε μεγαλύτερη σχέδια για αυτήν. Σήμερα όμως, βλέπουμε τον διάδοχο του CloudReady με τη Google να ανακοινώνει το Chrome OS Flex, τη δική της δωρεάν λύση μετατροπής οποιουδήποτε υπολογιστή σε Chromebook.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το Chrome OS Flex κατασκευάστηκε από την ίδια ομάδα που δημιούργησε το CloudReady και τώρα εργάζεται για να ενσωματώσει διάφορα πλεονεκτήματά στη νέα έκδοση Chrome OS. Πρόκειται για ένα επίσημο προϊόν Chrome OS, κάτι που θα επιτρέψει στη Google να εκδίδει ενημερώσεις πολύ πιο γρήγορα και θα βασίζεται στον ίδιο κώδικα λειτουργικού συστήματος που εκτελείται στα «κανονικά» Chromebooks. Γενικά, οι ενημερώσεις ήταν κάτι που πάντα υστερούσε το CloudReady.

Οι λειτουργίες Chrome, Google Assistant, άλλες λειτουργίες που συγχρονίζονταν μεταξύ των συσκευών όπως το Phone Hub αλλά και οι επερχόμενες δυνατότητες streaming της οθόνης του Pixel smartphone έρχονται στο Flex, αν και η υποστήριξη Android και Linux είναι πολύ πιο περιορισμένη. Ενώ ο χρήστης θα μπορεί να μεταφέρει την οθόνη του κινητού Pixel σε συσκευές Chrome OS Flex, οι ίδιες οι εφαρμογές Android δεν εκτελούνται σε αυτήν, όπως δεν γίνονταν βέβαια και στο CloudReady. Και όπως και στο CloudReady, οι λειτουργίες Linux είναι περιορισμένες. Μόνο λίγες συσκευές με τις απαιτούμενες δυνατότητες θα μπορούν να τις τρέξουν.

Η εγκατάσταση του Chrome OS Flex γίνεται εύκολα απευθείας από bootable USB. Χρησιμοποιώντας το ίδιο USB stick ο χρήστης μπορεί να δοκιμάσει τη νέα αυτή εμπειρία λειτουργικού συστήματος και έπειτα να το εγκαταστήσει. Το Chrome OS Flex υποτίθεται θα δώσει νέα πνοή στο παλιό hardware, με τη Google να αναφέρει ότι μπορεί να εκτελεστεί αποτελεσματικά σε συσκευές έως και 13 ετών, αλλά όπως και στο CloudReady, θα υπάρχει μια λίστα από επίσημα υποστηριζόμενες συσκευές που θα έχουν όμως ημερομηνία λήξης, όπως συμβαίνει και σε όλα τα Chromebooks. Δεδομένου όμως ότι το Chrome OS Flex έχει σχεδιαστεί για παλαιότερους υπολογιστές, το παράθυρο χρήσης θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναιόδωρο από τα «κανονικά» Chromebooks.

Με αυτή τη στρατηγική η Google φαίνεται να ελπίζει να στρέψει ακόμη περισσότερους ανθρώπους προς το Chrome OS και ειδικότερα τις επιχειρήσεις. Και ενώ το Chrome OS Flex παρουσιάζεται ως μια βιώσιμη λύση για όποιον θέλει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής παλαιότερων υπολογιστών, είναι περισσότερο από πιθανό οι επιχειρήσεις να ενδιαφερθούν για αυτά τα «νέα» Chromebooks μακροπρόθεσμα αν φυσικά τους αρέσει αυτό που λαμβάνουν από το Chrome OS Flex και ενδιαφέρονται για την υποστήριξη Android και Linux. Και η Google μπορεί να κερδίσει ακόμη περισσότερα χρήματα χάρη σε αυτές τις νέες υπηρεσίες.

Η Google έχει οδηγίες εδώ για όποιον θέλει να δοκιμάσει το Chrome OS Flex ενώ υπάρχουν και λεπτομέρειες για το ποιες συσκευές λειτουργούν καλύτερα αυτήν τη στιγμή και ποια τα γνωστά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Προς το παρόν, το Chrome OS Flex είναι διαθέσιμο μόνο στο κανάλι προγραμματιστών, συνήθως την πιο ασταθή έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Πηγή: insomnia.gr