Έργα Γέρ. ΙωσήφΣυναξαριακές Μορφές

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Δαιμονισμένος και υπακοή

27 Φεβρουαρίου 2022

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Δαιμονισμένος και υπακοή

p-efraim-katounakiotisΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ
Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912 – 1990)

(37ο )

«Στην περιοχή των Κατουνακίων έγινε υποτακτικός σε δύο Γέροντες ένας δαιμονισμένος. Με την υπακοή που έκανε θεραπεύτηκε. Διηγόταν ο ίδιος ότι έβλεπε τον δαίμονα απέναντί του. Όταν έλεγε μία φορά την ευχή, ο δαίμονας ταρασσόταν. Με την δεύτερη επανάληψη της ευχής, έτρεμε. Με την τρίτη … εξαφανιζόταν.
Πολλές φορές οι δαίμονες του ψιθύριζαν. “ Φύγε από τα γεροντάκια και πήγαινε κάτω στις αλυκές, στην θάλασσα. Εδώ που είσαι, τα γεροντάκια τρώνε, κοιμούνται και λίγο προσεύχονται. Για να βγούμε εμείς χρειάζεται πολλή προσευχή και νηστεία”. Έλεγαν την αλήθεια, βέβαια, αλλά αυτό ήταν το κόλπο των δαιμόνων, για να τον βγάλουν από την υπακοή. Όταν είδαν, οι αλιτήριοι, ότι δεν το κατώρθωσαν, πιεζόμενοι από άλλη δύναμη αναγκάστηκαν να ομολογήσουν. “Αν κατωρθώναμε να σε αποσπάσουμε από τα γεροντάκια και να σε πάμε στις αλυκές, θα σε ρίχναμε σιγά σιγά στην απόγνωση και θα σε πνίγαμε στην θάλασσα. Με την υπακοή σου όμως μας νίκησες και θεραπεύτηκες”.

Το θέμα του ημερολογίου και η υπακοή

Όταν στην ζωή της Εκκλησίας μπήκε το νέο ημερολόγιο, όλο το Άγιον Όρος, για λόγους παραδόσεως, διατήρησε την χρήση του παλαιού ημερολογίου χωρίς να διακόψει την επικοινωνία και εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και κατά συνέπεια με όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες.
Μερικοί αγιορείτες μοναχοί, αυτοτιτλοφορούμενοι “ζηλωτές”, εξαιτίας της αλλαγής του ημερολογίου, διέκοψαν την πνευματική επικοινωνία τους με το Πατριαρχείο και το υπόλοιπο Άγιον Όρος. Δεν συμμετείχαν, ούτε σε Λειτουργίες, ούτε σε πανηγύρεις, ούτε επικοινωνούσαν με τους υπολοίπους πατέρες.
Τα Κατουνάκια ήταν ένα από τά κέντρα των ζηλωτών. Ο παπα Εφραίμ ανήκε στους ζηλωτές. Με τον Γέροντα Ιωσήφ προσχώρησαν αρχικά στην ακραία παράταξη των λεγομένων Ματθαιϊκών κινούμενοι από πνευματικό ζήλο. Είναι επόμενο, όταν το θέμα αφορά την πίστη να δημιουργεί φανατισμό. Ο πολύς Ματθαίος, που τόσο απασχόλησε τον αγιορειτικό μοναχισμό, προήλθε από κάποιο Ματθαίο, Κρητικό μοναχό, με αποδεδειγμένες αναρχικές τάσεις που τον ώθησαν να αρπάξει κάποια εξουσία, εξαιτίας της ημερολογιακής ακαταστασίας.
Ανεβάζοντας υψηλότερα τον φανατισμό της ημερολογιακής αλλαγής και παριστάνοντας την Εκκλησία ως “εκπεσούσα” δημιούργησε αυτό που του άρεσε. Έγινε “υπερορθόδοξος” και φανάτισε τους οπαδούς του με κηρύγματα και εκδηλώσεις· πράγμα που συμβαίνει και σήμερα σε μερικούς οπαδούς του, νέο τραύμα στους κόλπους της Εκκλησίας.
Όπως πάντα, κάθε αρχή σκανδάλου, δημιουργεί φανατισμό και ταραχή, εξαιτίας της αγνοίας, έως ότου αποκαλυφθεί η ορθή θέση των πραγμάτων. Οι Γέροντες της ερήμου ήταν επόμενο να βρεθούν στην μερίδα των φανατικών, επειδή επικρατούσε ανησυχία και άγνοια και είχαν έναν έντονο φόβο μήπως προδόσουν την πίστη τους.
Συνεχίζεται…