Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΙερά Μεγίστη Μονή ΒατοπαιδίουΟρθοδοξία και ΟρθοπραξίαΠολυμέσα - Multimedia

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η τιμή των Ιερών Εικόνων (Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός)

14 Μαρτίου 2022

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η τιμή των Ιερών Εικόνων (Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός)

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και την αγιορείτικη παράδοση τιμήθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας η εορτή της Αναστήλωσης των Αγίων Εικόνων, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Ο Καθηγούμενος της Μονής Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στην ομιλία του προς τους πατέρες της Αδελφότητας κατά την διάρκεια της τράπεζας στην διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας για την τιμή των ιερών Εικόνων.

Ο Γέρων Εφραίμ με αφορμή την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας μίλησε για την Ορθοδοξία και τους αγώνες των πατέρων Εκκλησίας. Ορθοδοξία δεν είναι μόνο η έκφραση της διδασκαλίας της Εκκλησίας αλλά και η ορθόδοξη βιοτή, δια της οποίας βιώνει κανείς τον ορθοδόξως προσκυνούμενο Χριστό.

Τέλος ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στην τιμή των ιερών εικόνων, διότι εικόνα του αοράτου Θεού είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο οποίος ήρθε επί της γης συνάντησε τον άνθρωπο και εβεβαίωσε ότι νικήθηκε ο θάνατος και γίνεται ο άνθρωπος μέλος της αιωνίου ζωής, γιατί  αυτός ο Ιησούς Χριστός είναι η αιώνια Ζωή.

Ζωντανή μαρτυρία αποτελούν οι Άγιοι, οι οποίοι αποτελούν τους καρπούς της Εκκλησίας, είναι αυτοί που αγάπησαν εώς τέλους τον Χριστό και έχουν μεγάλη παρρησία προς τον Τριαδικό Θεό.

Πηγή: vatopedi.gr