Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΙερά Μεγίστη Μονή ΒατοπαιδίουΟρθοδοξία και ΟρθοπραξίαΠολυμέσα - Multimedia

Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Να αγαπούμε τον Χριστό και να ταυτιστούμε μαζί Του»

16 Μαΐου 2022

Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Να αγαπούμε τον Χριστό και να ταυτιστούμε μαζί Του»

Στο περιεχόμενο και το νόημα της ευαγγελικής περικοπής της σημερινής Κυριακής, Κυριακής του Παραλύτου, αναφέρθηκε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ στην τράπεζα της Μονής μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη, απευθυνόμενος στους πατέρες της Μονής.

Ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στην αξία της ευαγγελικής διδασκαλίας κατά την ανάγνωση των περικοπών στην λατρεία της Εκκλησίας, καθώς δια της διδασκαλίας αυτής βοηθείται ο άνθρωπος που θέλει υγιή πνευματική ζωή και επιθυμεί να σωθεί. Για αυτό χρειάζεται ο κατηχητικός λόγος να θυμίζει τα ιερά διδάγματα. Ο Γέρων Εφραίμ αναφερόμενος στην ερώτηση του Κυρίου προς τον παράλυτο  «θέλεις υγιής γενέσθαι;» τόνισε πως ότι κάνει ο Κύριος και καταγράφεται στο Ευαγγέλιο δεν είναι τυχαίο και άνευ σημασίας, ότι λέγει ο Κύριος και κάνει έχει σωτηριολογικό σκοπό. Το μήνυμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής είναι πως χρειάζεται η αποδοχή του ανθρώπου στο σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου από τον Θεό. Χρειάζεται επομένως η συνέργεια μεταξύ Θεού και ανθρώπου.

Τέλος ο Γέρων Εφραίμ απευθυνόμενος προς τους πατέρες ευχήθηκε να αγωνιζόμαστε πνευματικά ώστε η Χάρις του Θεού να δίδει δύναμη ώστε να αγαπούμε και να ακολουθούμε τον Χριστό μας και να ταυτιστούμε μαζί Του.

Πηγή: pemptousia.gr