Οικολογία & Κλιματική Κρίση, Αρχιτεκτονική & Περιβάλλον (χλωρίδα-πανίδα)

Εκπληκτικό, αρχέγονο δάσος με δέντρα 130 μέτρων ανακαλύφθηκε σε κρυφή καταβόθρα της Κίνας

26 Μαΐου 2022

Εκπληκτικό, αρχέγονο δάσος με δέντρα 130 μέτρων ανακαλύφθηκε σε κρυφή καταβόθρα της Κίνας

Απρόσμενη ανακάλυψη στον «Λάκκο του Ουρανού»

Φωτ.: Xinhua

Eξερευνητές σπηλαίων στην περιοχή Guangxi της Κίνας ανακάλυψαν ένα αρχαίο δάσος, που παρέμενε για αιώνες κρυμμένο μέσα σε μία φυσική καταβόθρα, βάθους 192 μέτρων.

Η καταπράσινη κοιλότητα -που σχηματίστηκε αργά μέσα στον χρόνο από το νερό της βροχής, καθώς διάβρωνε τα πετρώματα- ξεπερνά σε όγκο τα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στο εσωτερικό της, οι εξερευνητές βρήκαν ένα αρχέγονο δάσος με αρχαία δέντρα ύψους 130 μέτρων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua News. Η ομάδα εξερεύνησης χρειάστηκε αρκετές ώρες για να φτάσει στον πυθμένα της καταβόθρας, αφού κατέβηκαν με σχοινί σχεδόν 330 πόδια.

Ο επικεφαλής της ομάδας Chen Lixin δήλωσε στο Xinhua ότι η βλάστηση που βρήκαν στον πυθμένα ήταν πυκνή, και σε αρκετές περιπτώσεις έφτανε ως τους ώμους τους. Οι εξερευνητές αποκαλούσαν την καταβόθρα “tiankeng” στα μανδαρίνικα, που θα πει «λάκκος του ουρανού».

«Δεν θα με εξέπληττε αν βρίσκαμε είδη σε αυτά τα σπήλαια τα οποία δεν έχουν περιγραφεί ποτέ από την επιστήμη μέχρι τώρα», εκτίμησε μιλώντας στο AccuWeather ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Σπηλαίων στο Νέο Μεξικό, George Veni.

Στο τερέν της Κίνας συναντά κανείς πολλούς παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς – άλλωστε η χώρα φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη καταβόθρα στον κόσμο, την Xiaozhai Tiankeng, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Tiankeng Difeng του Τσοντσίνγκ.

Πηγή: lifo.gr